Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Outreach program Međunarodnog suda sarađuje s nastavnicima na Danu građana sveta u organizaciji Edukansa

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST MEĐUNARODNI SUD

(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument.)

Hag, 14. novembar 2012.
JKE/CS/PR1530t 


Outreach program Međunarodnog suda sarađuje s nastavnicima na Danu građana sveta u organizaciji Edukansa

 

Outreach program Međunarodnog suda danas je učestvovao u godišnjoj obuci predavača o tome kako biti građanin sveta, na temu ‘mir i zakon’, koju je u Hagu organizovala holandska nevladina organizacija Edukans.

Outreach program MKSJ holandskim nastavnicima je pružio sredstva i informacije kako bi oni učenike upoznali s radom i dostignućima MKSJ na prijemčiv način, u okviru teme u školskom programu kako biti građanin sveta. Ta sredstva uključuju DVD sačinjen za ovu priliku, koji sadrži svedočenje svedoka i druge snimke iz nekih od predmeta vođenih pred Međunarodnim sudom, na holandskom ili titlovane na holandski. Takođe im je na raspolaganju uvodna prezentacija o Međunarodnom sudu u programu PowerPoint. Vođene su diskusije o tome kako MKSJ i međunarodnu pravdu učiniti prijemčivijim učenicima.

Govoreći o ovom skupu, portparol Sekretarijata i Sudskih veća MKSJ, Magdalena Spalinska, izjavila je ‘MKSJ pozdravlja ovu priliku koju nam je pružio Edukans da radimo s holandskim nastavnicima kako bismo im pomogli da inspirišu svoje učenike da razmišljaju o doprinosu Međunarodnog suda ostvarivanju pravde, borbi protiv poricanja zločina i ulozi sudova u ostvarivanju osećaja da je pravda zadovoljena nakon sukoba. Nadamo se da će audio-vizuelni materijal pokrenuti sva ova pitanja i pomoći učenicima da uvide njihovu važnost za njih kao građane sveta.

Rad s mladima predstavlja jedno od težišta napora Outreach programa od samog njegovog osnivanja. Napori Outreach programa su 2011. godine kulminirali uspešnom primenom inicijative za obrazovanje mladih širom bivše Jugoslavije. Tim projektom su informacije o doprinosu koji je Međunarodni sud dao razvoju vladavine prava i pomirenju direktno uvedene u srednje škole i na univerzitete u regionu, obuhvativši skoro 3.500 mladih ljudi. Više informacija o Outreach programu dostupno je na  vebsajtu Međunarodnog suda.

Edukans je organizacija za razvoj čije je težište rada potreba za osnovnim obrazovanjem za svu decu. Edukans u Holandiji radi s nastavnicima kako bi im pomogao da razviju originalne i inspirativne lekcije za upotrebu u nastavi o tome kako biti građanin sveta.

Nastavnici koji su zainteresovani za primerke materijala MKSJ za upotrebu u nastavi treba da pošalju e-mail na adresu kralt.icty [at] un.org.

*****

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju
Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356; - Email: press [at] icty.org
Pratite MKSJ na Facebooku, Twitteru i Youtubeu