Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Outreach program okončao prezentacije u srednjim školama u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj

MEĐUNARODNI SUD
SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument)
Haag, 23. maj 2013.
VE/CS/PR1563t

Outreach program okončao prezentacije u srednjim školama u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj

Outreach program Međunarodnog suda uspješno je okončao drugi krug prezentacija u srednjim školama u Bosni i Hercegovini (BiH) i Hrvatskoj, kojim je obuhvaćeno više od 900 učenika iz 26 srednjih škola.

Učenici su upoznati s radom Međunarodnog suda, njegovim postignućima, činjeničnim zaključcima u odabranim predmetima i doprinosu razvoju sudske prakse u vezi s ratnim zločinima. Prezentacije su potaknule živu debatu među učenicima i ohrabrile ih da kritički razmišljaju o pitanjima pravosuđa u periodu tranzicije koja će obilježiti njihov region još dugi niz godina.

Komentarišući važnost ovih prezentacija, jedan sedamnaestogodišnji učenik iz Zenice, BiH, je izjavio: “Prezentacije poput održane trebaju zaživjeti u svim školama u našoj državi, kako bi mladi ljudi shvatili da trebaju razmišljati svojom glavom o posljedicama vlastitih postupaka. Oni koji čine zlo moraju znati da će biti kažnjeni za to.

"Postoji jasna potreba za dodatnim informacijama i debatom o međunarodnom humanitarnom pravu i ulozi MKSJ-a u procesu suočavanja s prošlošću. Buduće generacije moraju učiti o proteklim događajima što je jedini garant da se slična negativna iskustva neće ponoviti. To se može postići samo tako što ćemo otvoreno govoriti o zločinima koje su počinile sve strane i uvažavati tuđu pretrpljenu bol", izjavio je profesor Senad Alić iz Druge gimnazije u Sarajevu.

Ukupno 568 učenika iz 16 srednjih škola u BiH, i 358 učenika iz 10 srednjih škola u Hrvatskoj učestvovalo je u projektu. Prezentacije su održane u nekim od zajednica koje su najviše pogođene sukobima, uključujući Sarajevo, Sanski Most, Brčko i Bijeljinu u BiH, te Knin, Gospić i Vukovar u Hrvatskoj.

Ovakva predavanja svakako pridonose osjećaju pravde, učenju tolerancije i razvijanju mirnih susjedskih odnosa” izjavila je Danijela Zekušić, profesorica istorije u Gimnaziji Matija Mesić iz Slavonskog Broda, Hrvatska.

Druga faza projekta Outreach programa namijenjenog mladima pokrenuta je u februaru 2013., oslanjajući se na uspjehe i naučene lekcije iz prve faze projekta koja je održana u periodu od decembra 2011. do oktobra 2012., a u kojoj je učestvovalo preko 3.500 učenika srednjih škola i studenata. Predavanja su takođe organizovana za studente univerziteta, i do sada je održano 13 prezentacija za oko 700 studenata univerziteta širom bivše Jugoslavije.

Kako se MKSJ približava okončanju svog mandata, Outreach program intenzivira napore da informacije o postignućima Međunarodnog suda učini pristupačnijim lokalnim zajednicama. Na taj način, Outreach program nastoji da promoviše razumijevanje rada Međunarodnog suda i učvrsti njegovo naslijeđe u regionu bivše Jugoslavije.

Outreach program uživa kontinuiranu podršku Evropske unije, a njegov rad s mladima velikodušno podržava Vlada Finske.