Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Paško Ljubièić prebaèen u Bosnu i Hercegovinu

SEKRETARIJAT
Saopštenje za javnost
(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
Haag, 22. septembar 2006
CVO/MOW/1113t

Paško Ljubièić prebaèen u Bosnu i Hercegovinu

Paško Ljubičić je danas prebačen iz pritvora Međunarodnog suda u Sarajevo kako bi mu se sudilo pred Vijećem za ratne zločine Državnog suda Bosne i Hercegovine.

Ljubičić je optužen za zločine počinjene protiv civila bosanskih Muslimana u Lašvanskoj dolini u srednjoj Bosni od januara do jula 1993. Navodi se da je optuženi, kao zapovjednik 4. bojne vojne policije Hrvatskog vijeća obrane, zajedno s pripadnicima snaga pod svojom kontrolom, izvršio više napada na grad Vitez i okolna sela u proljeće 1993., te da su tokom tih napada ubili više od 100 civila bosanskih Muslimana, zatočili i zlostavljali mnoge druge Muslimane i uništili njihovu imovinu, uključujući dvije džamije u selu Ahmići.

Sudije Međunarodnog suda odlučile su 12. aprila 2006. da Ljubičićev predmet ne spada u predmete koje nužno treba procesuirati pred Međunarodnim sudom i da može biti proslijeđen nadležnim organima u Bosni i Hercegovini koji su adekvatno pripremljeni da prihvate predmet. Nakon što je optuženi uložio žalbu, Žalbeno vijeće MKSJ-a je 4. jula 2006. potvrdilo odluku o prosljeđivanju.

Do danas, MKSJ je proslijedio Bosni i Hercegovini pet predmeta protiv devetorice optuženih i jedan predmet Hrvatskoj protiv dvojice optuženih da im se sudi pred nacionalnim sudovima u tim zemljama. Pored toga, Tužilaštvo Međunarodnog suda dostavlja domaćim tužilaštvima predmete u vezi s kojima je provedena istraga, ali MKSJ nije podigao optužnice.

Prosljeđivanje predmeta je dio strategije okončanja rada Međunarodnog suda, prema kojoj je MKSJ usredsređen na krivično gonjenje i suđenje rukovodiocima najvišeg ranga, dok se predmeti optuženih srednjeg i nižeg ranga prosljeđuju nacionalnim sudovima. MKSJ blisko sarađuje s pravosudnim organima u regiji kako bi im pomogao da efikasno krivično gone osumnjičene za ratne zločine.