Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Početak suđenja u predmetu Čelebići zakazan za 28. januar 1997.

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
SEKRETARIJAT
(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument.)  

Haag, 17. decembar 1996.
CC/PIO/141t

Početak suđenja u predmetu Čelebići zakazan za 28. januar 1997.

Pretresno vijeće II danas je potvrdilo da će zajedničko suđenje četvorici optuženih u predmetu Čelebići početi 28. januara 1997. godine.

Četvorica optuženih - Zejnil Delalić, Zdravko Mucić, Hazim Delić i Esad Landžo – terete se za teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava u zatočeničkom logoru Čelebići u opštini Konjic u Bosni i Hercegovini od proljeća do jeseni 1992.

Zločini koje su navodno počinili nad žrtvama bosanskim Srbima na području Konjica uključuju ubistvo, silovanje zatočenica, mučenje, premlaćivanje i nečovječno postupanje.

Delalić, Mucić i Delić se svi terete za odgovornost nadređenog u skladu s članom 7 (3) Statuta Međunarodnog suda. Prema optužnici, oni su bili odgovorni za vođenje logora i bili su u nadređenom položaju u odnosu na osobe koje su tamo radile. Optuženi su da su znali da njihovi podređeni zlostavljaju zatočenike i da nisu spriječili takva djela ili kaznili počinioce.

Delić se takođe, ili alternativno, tereti za individualnu krivičnu odgovornost, u skladu s članom 7 (1). Landžo se tereti isključivo kao individualni počinilac, u skladu s članom 7 (1).

Kontekst

Optuženi su obuhvaćeni zajedničkom optužnicom koja je podignuta u petak, 22. marta 1996. godine i to je prva optužnica koju je Međunarodni sud podigao za zločine počinjene nad bosanskim Srbima.

Mucića je u Beču uhapsila austrijska policija 18. marta 1996. i na zahtjev Međunarodnog suda prebačen je u pritvor Međunarodnog suda 9. aprila 1996. godine.

Delalića je u Minhenu uhapsila njemačka policija 18. marta 1996. na zahtjev Međunarodnog suda i prebacila u pritvor Međunarodnog suda 8. maja 1996. godine.

Delića i Landžu su obojicu uhapsile bosanske vlasti u Bosni i Hercegovini 2. maja 1996. i prebačeni su u Pritvorsku jedinicu Međunarodnog suda uz asistenciju IFOR-a.

Optuženima Delaliću i Muciću su dodijeljeni drugi branioci, na njihov zahtjev, i u skladu s izmijenjenim i dopunjenim Upustvom za dodjelu branioca po službenoj dužnosti, čiji član 16 dopušta dodjelu dodatnog branioca u izuzetnim okolnostima.

U odlukama izdatim 10. decembra 1996. godine, sekretar je konstatovao da "postoje izuzetne okolnosti koje opravdavaju dodjelu pomoćnog branioca, kao što su složenost ovog predmeta kao i logistički problemi u pripremi odbrane".

Sekretar suda je odlučila da imenuje profesora Eugene O'Sullivana kao pomoć gđi Edini Rešidović u predmetu Delalića, i gđu. Miru Tapušković kao pomoć Branislavu Tapuškoviću u predmetu Mucića.

*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju

Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355 - Email: press [at] icty.org