Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Početak svjedočenja prvog svjedoka tužilaštva na suđenju Mladiću zakazan za 25. jun 2012.

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST VIJEĆA

(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument.)

Haag, 24. maj 2012.
VE/CS/PR1504t


Početak svjedočenja prvog svjedoka tužilaštva na suđenju Mladiću zakazan za 25. jun 2012.

 Ratko Mladić

Pretresno vijeće I danas je zakazalo početak svjedočenja prvog svjedoka tužilaštva na suđenju Ratku Mladiću za ponedjeljak, 25. jun 2012.

Početak izvođenja dokaza prvobitno je bio zakazan za utorak, 29. maj. U svjetlu činjenice da tužilaštvo nije blagovremeno izvršilo svoju obavezu objelodanjivanja materijala, Pretresno vijeće je zaključilo da je odgađanje početka saslušanja prvog svjedoka tužilaštva opravdano, ali nije smatralo da bi zahtjev odbrane za odlaganje od šest mjeseci trebao biti prihvaćen.

Donoseći odluku, Vijeće je bilo mišljenja da “neblagovremeno objelodanjivanje materijala (…) ima uticaj na pripremu odbrane za suđenje. Dosadašnje pripreme odbrane nisu bile uzaludne ali postoji mogućnost da moraju biti potpomognute dodatnim pretragama i pregledom materijala. Sve ovo zahtjeva dodatno vrijeme. Sa druge strane, efekat neblagovremenog obelodanjivanja materijala je nekad veoma mali ili nikakav”.

Određujući vremenski period odgađanja koji će odobriti, Vijeće je uzelo u obzir rad koji treba da obave branioci i njihovo pomoćno osoblje zbog neblagovremenog obelodanjivanja materijala od strane tužilaštva.

Vijeće je zaključilo da se priprema odbrane ne obavlja isključivo u pretpretresnoj fazi postupka: “Članovi tima odbrane će nastaviti da pomažu braniocima u sedmicama i mjesecima nakon početka suđenja, uključujući i analizom dokaznog materijala koji će tužilaštvo izvesti u vezi s konkretnim svjedocima”.

Tužilaštvu je naloženo da podnese novi raspored svjedoka za prve svjedoke do 30. maja 2012. godine. 

 

  ****

Link na odluku na engleskom

 

*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju
Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356; Email: press [at] icty.org
Pratite MKSJ na Twitteru i Youtubeu