Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Postupak protiv Gorana Hadžića obustavljen nakon njegove smrti

Sekretarijat | | Hag |

Pretresno veće je danas obustavilo postupak protiv Gorana Hadžića, bivšeg predsednika samoproglašene Republike Srpske Krajine u Hrvatskoj, koji je umro 12. jula 2016.

Hadžiću se sudilo za zločine protiv čovečnosti i ratne zločine. U optužnici protiv njega navodi se da je učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je imao za cilj trajno prisilno uklanjanje većine hrvatskog i drugog nesrpskog stanovništva sa velikog dela Republike Hrvatske kako bi to područje postalo delom države pod dominacijom Srba.

Hadžiću je 13. aprila 2015. odobreno privremeno puštanje na slobodu zbog njegovog lošeg zdravstvenog stanja. Hadžić je umro prošlog utorka, tokom privremenog boravka na slobodi, s prebivalištem u Novom Sadu, u Srbiji.

Istorijat postupka

Prvobitna optužnica protiv Hadžića podignuta je u maju 2004. Uhapšen je 20. jula 2011. i prebačen na MKSJ 22. jula 2011. godine.

Izjasnio se da nije kriv ni po jednoj tački optužnice i suđenje je počelo 16. oktobra 2012.

Tužilaštvo je završilo svoj dokazni postupak 28. novembra 2013. Izvođenje dokaza odbrane je počelo 3. jula 2014. i bilo je privremeno prekinuto od 20. oktobra 2014. zbog lošeg zdravstvenog stanja optuženog.