Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Poziv na projekciju dokumentarnog filma Njihovim očima na MKSJ-u

Outreach program Međunarodnog suda poziva novinare na projekciju svog najnovijeg dokumentarnog filma “Njihovim očima: svjedoci pravde” koji opisuje ključnu ulogu koju žrtve i svjedoci imaju u krivičnom gonjenju za zločine počinjene tokom devedesetih godina XX vijeka na teritoriji bivše Jugoslavije.

Projekcija će se održati na MKSJ-u, Churchillplein 1, u četvrtak, 26. juna 2014., u 16:00 sati. Projekcija će biti otvorena uvodnim govorom predsednika MKSJ-a, sudije Theodora Merona. Nakon projekcija uslijediće panel diskusija i vrijeme posvećeno pitanjima i odgovorima. Novinari koji žele da prisustvuju treba da stupe u kontakt sa Službom za medije na adresi press [at] icty.org do četvrtka, 24. juna.

Ovaj dokumentarni film predstavlja priče pet žrtava i svjedoka koji su svjedočili pred MKSJ. Naglašavajući njihova lična iskustva, film prikazuje njihovu hrabrost, istražuje motive njihovog svjedočenja i ističe važnost svjedočenja uživo u kontekstu međunarodnog pravosuđa.

Među panelistima koji će učestvovati u panel diskusiji su Steve Coulson, reditelj ovog dokumentarnog filma, Nerma Jelačić, šefica Službe za komunikacije Međunarodnog suda, i Helena Vranov Schoorl, šefica Službe za pomoć i podršku žrtvama i svjedocima MKSJ-a. Oni će zajedno pričati o radu na ovom filmu, važnosti ovog projekta za Outreach i naslijeđe Međunarodnog suda, kao i mehanizmima podrške za žrtve i svjedoke koji obezbijeđuju njihovu dobrobit dok svjedoče pred sudom.

Njihovim očima: svjedoci pravde je treći dugometražni dokumentarni film u produkciji Outreach programa koji nastoji da rad Međunarodnog suda približi zajednicama u bivšoj Jugoslaviji i međunarodnog javnosti. Rad Outreach programa velikodušno podržava Evropska unija.

 

 


 

 

Za dodatne informacije molimo vas da stupite u kontakt s Nermom Jelačić, šeficom Službe za komunikacije MKSJ, na +31 (0) 6 5357 8006 ili na adresi jelacic [at] un.org ()

Outreach program Međunarodnog suda