Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Predmet Čelebići: Tužilaštvu odobreno da povuče jednu od optužbi protiv Esada Landže za ubistvo

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
SEKRETARIJAT
(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument.)
 

Haag, 22. april 1997.
CC/PIO/180tPredmet Čelebići, Tužilaštvu odobreno da povuče jednu od optužbi protiv Esada Landže za ubistvo


Nalogom od 21. aprila 1997. godine Pretresno vijeće II je odobrilo tužilaštvu da "povuče tačke 9 i 10 optužnice" protiv optuženog Esad Landže.

Tužilaštvo je podnijelo zahtjev da se ove dvije tačke kojima se optuženi teretio za premlaćivanje na smrt osobe s prezimenom Miljanić povuku zbog toga što je "daljom istragom otkriveno da je ova tačka bila zasnovana na netačnim informacijama proisteklim iz zbunjenosti svjedoka u vezi s identitetom žrtve" (vidi Saopštenje za javnost 178).

Neopozivost odluke

Tužilaštvo je takođe zahtijevalo da povlačenje tačaka bude "neopozivo", odnosno "da ove optužbe ne mogu biti podignute protiv optuženog u nekom kasnijem trenutku".

Pretresno vijeće je neopozivo odobrilo taj zahtjev, ali ga je proširilo i na suoptužene uz Esada Landžu. U nalogu stoji: "Ovim se tužilaštvu odobrava da povuče tačke 9 i 10 optužnice neopozivo tako da se ni jedan od četvorice optuženih kasnije ne tereti optužbama navedenim u spomenutim tačkama" (naglasak dodat).

 

*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju

Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355 - Email: press [at] icty.org
Pratite MKSJ na Twitteru i Youtubeu