Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Predmet Erdemović: Pretres pred izricanje kazne zakazan za 8. i 9. jul 1996.

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
SEKRETARIJAT
(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument.)  

Haag, 24. jun 1996.
CC/PIO/091t

Predmet Erdemović
Pretres pred izricanje kazne zakazan za 8. i 9. jul 1996.

Pretres pred izricanje kazne u predmetu Dražena Erdemovića održaće se 8. i 9. jula 1996. pred Pretresnim vijećem I, potvrđeno je danas tokom statusne konferencije u ovom predmetu.

Dražen Erdemović je prva osoba protiv koje je podignuta optužnica za učešće u masovnom pogubljenju civila u Srebrenici i okolini u julu 1995. godine koja se našla u pritvoru Međunarodnog suda. Tokom prvog stupanja pred sud 31. maja 1996. godine, optuženi, koga je zastupao Jovan Babić, izjasnio se krivim za zločine protiv čovječnosti za svoju ulogu u pogubljenju po kratkom postupku na stotine muškaraca dobi od 17 do 60 godina.

Tokom pretresa pred izricanje kazne biće saslušani svjedoci i optužbe i odbrane, u skladu s pravilom 100 Pravilnika o postupku i dokazima Međunarodnog suda, prema kojem obje strane u postupku mogu pretresnom vijeću iznijeti bilo koje relevantne informacije koje mu mogu pomoći pri odmjeravanju odgovarajuće kazne.

Među svjedocima će biti ljekari specijalisti koji će svjedočiti o mentalnom zdravlju optuženog. Očekuje se da će najmanje jedan svjedok odbrane svjedočiti na zatvorenoj sjednici (in camera).

Kaznu će izreći Pretresno vijeće u skladu s pravilom 101, u roku koji će naknadno biti potvrđen. Pretresno vijeće će se prilikom odmjeravanja kazne voditi kako ozbiljnošću zločina koje je Erdemović priznao, tako i njegovim ličnim okolnostima. Vijeće, na primjer, može uzeti u obzir sve olakšavajuće okolnosti, uključujući i njegovu saradnju s Tužilaštvom, kao i sve otežavajuće okolnosti, i praksu izricanja kazni u bivšoj Jugoslaviji.

*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju

Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355 - Email: press [at] icty.org