Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Predmet Jelisić, Tužilaštvo podnijelo zahtjev za povlačenje optužbe u vezi s članom 2

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
SEKRETARIJAT
(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument.)
 

Haag, 5. mart 1998.
CC/PIO/300tPredmet Jelisić, Tužilaštvo podnijelo zahtjev za povlačenje optužbe u vezi s članom 2

U zahtjevu podnijetom 3. februara 1998. godine tužilaštvo je zatražilo dozvolu da izmijeni optužnicu protiv Gorana Jelisića.

Tužilaštvo je najavilo svoju namjeru da povuče optužbe u vezi s članom 2 Statuta Međunarodnog suda (“Teške povrede Ženevskih konvencija iz 1949.”) tokom prvog stupanja optuženog pred sud 26. januara 1998. godine.

Tokom svog prvog stupanja pred sud Jelisić se izjasnio da nije kriv po svim optužbama protiv njega koje su mu pročitane. Nacrt izmijenjene optužnice u prilogu zahtjeva ne sadrži nikakve dodatne optužbe o kojima se optuženi nije izjasnio 26. januara.

Kontekst

Za mnoga od navedenih djela, Jelisić je optužen kumulativno po članu 2 (“teške povrede Ženevskih konvencija iz 1949.”), članu 3 (“kršenje zakona i običaja ratovanja”) i članu 5 (“zločini protiv čovječnosti”) Statuta.

Prema članu 1 optužnice optuženi se takođe tereti za genocid.

U skladu s odlukom po interlokutornoj žalbi odbrane za ulaganje interlokutorne žalbe na nadležnost, koju je Žalbeno vijeće 2. oktobra 1995. donijelo u predmetu Tadić, teške povrede Ženevskih konvencija iz 1949. mogu biti počinjene isključivo za vrijeme međunarodnog oružanog sukoba. Optužbe u skladu s članom 2 Statuta stoga zahtijevaju dokaz o postojanju međunarodog karaktera sukoba, što uključuje komplikovana činjenična i pravna pitanja.

Tužilaštvo i dalje tvrdi da je sukob bio međunarodnog karaktera. Međutim, tužilaštvo smatra da bi povlačenje tih optužbi “značajno ubrzalo tok suđenja”, uz razumijevanje da preostale optužbe pokrivaju cjelokupno navodno kriminalno ponašanje optuženog.
 

*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju

Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355 - Email: press [at] icty.org
Pratite MKSJ na Twitteru i Youtubeu