Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Predmet Karadžić: Pretresno vijeće obilazi mjesta događaja u Sarajevu

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
SUDSKA VIJEĆA
(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument.)
 

Haag, 16. maj 2011.
CT/MOW/PR1408t


Predmet Karadžić: Pretresno vijeće obilazi mjesta događaja u Sarajevu

 
 

 Radovan Karadžić

Pretresno vijeće u postupku protiv Radovana Karadžića, bivšeg vođe bosanskih Srba, danas počinje petodnevni obilazak nekoliko lokacija Bosni i Hercegovini, konkretno u Sarajevu i okolini.

Delegacija koja je u posjeti sastoji se od sudija Pretresnog vijeća III, i to sudija Kwona (predsjedavajući), Morrisona, Bairda i Lattanzi, pomoćnog osoblja Međunarodnog suda, kao i predstavnika Tužilaštva i odbrane.

Nakon zahtjeva koji podnio optuženi, Vijeće se složilo s tim da će mu posjeta pomoći u vezi s relevantnim mjestima zločina u Sarajevu i okolini. Karadžić se tereti za dugotrajnu kampanju granatiranja i snajperskog djelovanja po civilnim ciljevima u Sarajevu tokom 44 mjeseca opsade. U optužnici se navodi da je, kao posljedica te kampanje, ubijeno i ranjeno na hiljade civila, uključujući djecu i starije osobe.
   
Prema optužnici, granatiranje i snajpersko djelovanje bilo je usmjereno na civile koji su obrađivali povrtnjake, čekali u redu za hljeb, odlazili po vodu, prisustvovali sahranama, kupovali na pijaci, vozili se tramvajem, sakupljali drvo za ogrev ili se samo šetali sa djecom ili prijateljima. Ljudi su čak bili ranjavani i ubijani u svojim domovima, pogođeni mecima koji su ulijetali kroz prozore. U Optužnici se navodi da su napadi na sarajevske civile često bili nevezani za vojne akcije i da su bili smišljeni da stanovnike drže u stalnom stanju terora.

Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske, vođa Srpske demokratske stranke (SDS) i vrhovni komandant vojske bosanskih Srba (VRS), tereti se za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja počinjena u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.

Optužnica protiv Karadžića podignuta je 25. jula 1995. godine. U pritvor Međunarodnog suda prebačen je 30. jula 2008. godine nakon 13 godina izbjegavanja hapšenja. Suđenje je počelo 26. oktobra 2009., a sada je na kratko prekinuto do 31. maja 2011.


*****

Novinske agencije se obavještavaju da tokom posjete mjestima događaja neće biti susreta s medijima.

Za više informacija kontaktirajte Nermu Jelačić, glasnogovornicu Sekretarijata i Sudskih vijeća na +31 65 357 8006

*****

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju
Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355 - Email: press [at] icty.org
Pratite MKSJ na Twitteru i Youtubeu