Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Predmet protiv Milana Martića će biti razmotren na otvorenom pretresu uz moguće saslušanje svedoka

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
TUŽILAŠTVO
(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument.)  

Haag, 20. februar 1996.
CC/PIO/035t

Predmet protiv Milana Martića će biti razmotren na otvorenom pretresu uz moguće saslušanje svedoka

Na inicijativu sudije Jorde, Pretresno veće I će, počevši od utorka 27. februara 1996, na otvorenom pretresu razmatrati optužnicu protiv Milana Martića. Tokom ovog pretresa, Tužilaštvo će predočiti dokaze koji potkrepljuju optužbe. Verovatno će biti pozvani i svedoci.

Optužnica protiv Milana Martića je podignuta 25. jula 1995. godine. Tadašnji predsednik vlasti hrvatskih Srba u Kninu se tereti za ratne zločine u vezi s ispaljivanjem kasetnih bombi na centralne delove Zagreba u maju 1995. godine.

Očekuje se da će ovaj pretres trajati tri dana.

Postupak

Sudija Claude Jorda je 13. februara 1996, u skladu s Pravilom 61 Pravilnika o postupku i dokazima Međunarodnog suda (”Pravilnik“), tokom sastanka u njegovom kabinetu, zakazao javni pretres o predmetu protiv Milana Martića, predsednika uprave hrvatskih Srba u Kninu, za 27. februar 1995. Prema optužnici koju je 25. jula 1995. godine potvrdio sudija Jorda, Martić se tereti za kršenja zakona i običaja ratovanja zbog napada na Zagreb u maju 1995. godine.

S obzirom da još uvek nisu izvršeni nalozi za hapšenje, sudija Jorda, smatrajući da je u ovom slučaju prošlo dovoljno vremena, a u skladu s izmenama i dopunama paragrafa (A) Pravilnika o postupku i dokazima usvojenim u januaru 1996. godine, pozvao je Tužilaštvo da ga izvesti o merama koje je preduzelo kako bi optuženog obavestilo o postojanju optužnice protiv njega.

U ovim uslovima, odlučeno je da će Pretresno veće I na javnom pretresu 27. februara 1996. razmatrati optužnicu protiv Milana Martića. Nakon javnog pretresa, Pretresno veće I će moći da ponovo potvrdi optužnicu, izda međunarodni nalog za hapšenje i, ukoliko to bude potrebno, o ovome obavesti Savet bezbednosti.

Akreditacije

Proces akreditacija će biti otvoren u 9:30 časova i završen u 9:50 časova.

Akreditacija će automatski biti odobrena nosiocima sledećih novinarskih legitimacija: BPV, Politieperskaart, Holandska novinarska legitimacija, Evropska novinarska legitimacija i Novinarska legitimacija Ujedinjenih nacija.

Ostali novinari će morati da sa sobom ponesu važeći identifikacioni dokument i orginalno pismo glavnog urednika svoje medijske kuće da bi dobili pristup. Ovakvo pismo se takođe može poslati putem telefaksa u Službu za medije/komunikacije (broj telefaksa: +31-70-416-5355).

Audio-vizuelno snimanje i fotografisanje u sudnici neće biti dozvoljeno. Kako bismo omogućili radio i televizijskim kompanijama da povežu svoje uređaje za snimanje sa unutrašnjim i spoljnim izlazima (video-BNC/ audio-Cannon), neophodno je da se preduzmu mere kako bi se izbegli problemi u pozicioniranju vaše opreme tokom postupka. Molimo vas da stupite u kontakt sa Službom za medije/komunikacije što je pre moguće.

Da bi vam bila izdata karta za prisustvovanje konferenciji za štampu, na uvid morate pokazati važeći identifikacioni dokument.

Kontekst

Detaljan informacioni memorandum o postupku u skladu s Pravilom 61 je, na zahtev, dostupan u Službi za medije/komunikacije.

*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju

Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355 - Email: press [at] icty.org