Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Predsednik Agius se obratio Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija

Predsjednik | | Hag |

Nakon sastanka koji je održao s generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija prošle sedmice, predsednik Agius se danas po prvi put obratio Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija. Predsednik Agius je izjavio da je duboko počastvovan time što mu je poverena odgovornost vođenja Međunarodnog suda do njegovog zatvaranja i pružio uveravanja Savetu bezbednosti da će Međunarodni sud okončati svoj mandat do kraja 2017. godine.

Predsednik Agius je izrazio zadovoljstvo što može da izvesti da Međunarodni sud nastavlja da ostvaruje napredak ka zacrtanom cilju. Napomenuo je da će presude u žalbenim postupcima u predmetima Stanišić i Simatović i Butare biti izrečene u decembru 2015, nakon čega će pred Međunarodnim sudom preostati četiri prvostepena i dva žalbena postupka. Predsednik Agius je takođe izvestio da se prvostepeni postupak u predmetu Mladić kao i žalbeni postupci u predmetima Stanišić i Župljanin i Prlić i drugi odvijaju prema planu, dok se očekuje da prvostepeni postupci u predmetima Karadžić i Šešelj budu završeni krajem marta 2016. godine. Predsednik Agius je takođe obavestio Savet bezbednosti da je prvostepeni postupak u predmetu Hadžić privremeno obustavljen na period od tri meseca zbog zdravstvenog stanja optuženog. Žalbeno veće trenutno razmatra žalbu na odluku o privremenom obustavljanju postupka.

Predsednik Agius je potvrdio da se Međunarodni sud suočava s ozbiljnim izazovima, među kojima su odlazak zaposlenih i moral osoblja, i naglasio da za ta pitanja mora biti pronađen odgovor ukoliko Međunarodni sud želi da ispuni svoj krajnji cilj zatvaranja 2017. godine. Predsednik je pružio uveravanja Savetu bezbednosti da se primenjuju sve moguće mere kako bi se odgovorilo na uzroke potencijalnih odlaganja, i odao počast aktuelnim naporima sudija i zaposlenih da okončaju pravosudni rad što je pre moguće.

Zaključujući svoje izlaganje, predsednik Agius je podsetio Savet bezbednosti da prepreke s kojima se Međunarodni sud suočava ne smeju ni na koji način umanjiti njegova ogromna dostignuća u borbi protiv nekažnjivosti i postavljaju globalnih standarda za međunarodno krivično pravo. Ponovio je da je, uz kontinuiranu podršku i ohrabrenje država članica Ujedinjenih nacija, Međunarodni sud posvećen ispunjenju svog mandata i obezbeđivanju svog efikasnog i neometanog zatvaranja do kraja  2017. godine.