Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Predsednik Meron održao govor u Evropskom sudu za ljudska prava

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
PREDSEDNIK
(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument.)

Hag, 28. januar 2013.
VE/CS/PR1543t

Predsednik Meron održao govor u Evropskom sudu za ljudska prava

© Council of Europe Credits

Predsednik Meron je 25. januara 2013. održao govor u Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, Francuska, na zvaničnoj ceremoniji kojom je obeležen početak rada Suda u novoj godini.

Ovaj skup, koji su otvorili predsednik Evropskog suda za ljudska prava, sudija Dean Spielmann, i francuska ministarka pravde, gospođa Christiane Taubira, održan je u prisustvu sudija Evropskog suda za ljudska prava, kao i sudija ustavnih i vrhovnih sudova država članica Saveta Evrope i drugih vodećih pravosudnih i nacionalnih aktera.

Govor predsednika Merona se odnosio na standarde ljudskih prava u sudskoj praksi međunarodnih sudova. Predsednik je govorio o odnosu između ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava. Posebno je istakao uticajnu ulogu koju ima sudska praksa Evropskog suda za ljudska prava u vezi s principima pravičnosti i zakonitosti pravnog postupka i naglasio doprinos Međunarodnog suda pravu na polju ljudskih prava.

Pozdravljajući prisutne sudije međunarodnih i nacionalnih sudova, predsednik je naglasio ključne, iako različite, uloge koje razni sudovi imaju u zaštiti ljudskih prava.

Zajedno (…) doprinosimo stvaranju sveta u kojem se ljudsko dostojanstvo i ljudska prava poštuju bez normativnih propusta. Mada ne uvek usklađenim korakom, rame uz rame, igramo svoje uloge u stvaranju sveta u kojem će pozivanje na odgovornost biti pravilo, a ne izuzetak”, rekao je predsednik.

Evropski sud za ljudska prava je međunarodni sud koji se bavi predstavkama pojedinaca ili država u vezi s navodima o kršenju prava obuhvaćenih Evropskom konvencijom o ljudskim pravima. Četrdeset sedam država članica Saveta Evrope ratifikovalo je Evropsku konvenciju o ljudskim pravima.

****

Portparol Sekretarijata i Sudskih veća, Magdalena Spalińska, dostupna je na telefonu +31 (0)6 5127 1242 ili +31(0)70 512 5066 i na adresi spalinska [at] un.org

Za dodatne informacije molimo vas da stupite u kontakt sa Službom za medije na telefon +31 (70) 512-8752 ili 512-5343 ili 512-5356.
 

*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju
Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356 - Email: press [at] icty.org
Pratite MKSJ na Facebook, Twitteru i Youtubeu