Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Predsednik Robinson u poseti bivšoj Jugoslaviji

Obaveštenje za medije

(Iskljucivo za medije. Nije zvanican dokument)
 

Hag, 12. juni 2009.
PA372t


Predsednik Robinson u poseti bivšoj JugoslavijiSudija Patrick Robinson danas počinje prvu zvaničnu posetu području bivše Jugoslavije od kada je izabran za predsednika Međunarodnog suda. On će boraviti u regionu od 12. do 17. juna i posetiće Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Sloveniju.

Predsednik Robinson će se sastati sa zvaničnicima vlada, predstavnicima nacionalnih pravosuđa i asocijacijama žrtava. Među temama o kojima će biti razgovarano su saradnja regiona s MKSJ, kao i pitanja u vezi s nasleđem Međunarodnog suda i jačanjem kapaciteta nacionalnih pravosuđa da vode predmete za ratne zločine.

Predsednik će se 12. juna u Zagrebu sastati s potpredsednicom Vlade Jadrankom Kosor i s predsednikom Vrhovnog suda, Brankom Hrvatinom. Nakon toga će otputovati u Dubrovnik kako bi održao centralno izlaganje na konferenciji koja se bavi uticajem Međunarodnog suda na države bivše Jugoslavije. Tamo će se takođe sastati s ministrom pravosuđa Hrvatske, Ivanom Šimonovićem.

Predsednik će od 14. do 16. juna boraviti u Sarajevu, gde će se sastati s članovima Predsedništva BiH, Visokim predstavnikom, Valentinom Inzkom, kao i s gradonačelnikom Sarajeva, Alijom Behmenom. Predsednik će takođe boraviti u zvaničnoj poseti Sudu Bosne i Hercegovine i sastati se s predstavnicima asocijacija žrtava.
 
Predsednik će 15. juna održati uvodno izlaganje na konferenciji koju organizuje Međuregionalni institut Ujedinjenih nacija za istraživanje zločina i pravde (UNICRI), na kojoj će biti predstavljen prevod “Priručnika o razvijenim sudskim praksama MKSJ” na jezike regiona.

Predsednik će takođe boraviti u kratkoj poseti Ljubljani gde će se sastati s predsednikom Danilom Türkom i ministrom inostranih poslova Samuelom Žbogarom. Očekuje se da predsednik Robinson poseti Srbiju tokom narednih meseci.

OBRAĆANJA JAVNOSTI

Predstavnici sredstava javnog informisanja se obaveštavaju o sledećem:

Predsednik Robinson će održati konferenciju za štampu
pre početka konferencije UNICRI
u ponedeljak 15. juna u 09:00 časova
u Zgradi zajedničkih institucija, Trg BiH 1, Sarajevo

Ukoliko imaju pitanja u vezi s posetom, medijske agencije se mole
da stupe u kontakt sa:
Portparolkom MKSJ Nermom Jelačić na telefon +31-65-357-8006
Predstavnikom Sekretarijata MKSJ Refikom Hodžićem na telefon +387-61-211-743.

   

*****
Medunarodni krivicni sud za bivšu Jugoslaviju
Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355
- Elektronska pošta: press [at] icty.org