Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Predsjednik Meron pozdravlja ponovno imenovanje Carle Del Ponte za tužitelja Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

PREDSJEDNIK
SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
Den Haag, 5. septembra 2003.
JL/P.I.S./779-t

Predsjednik Meron pozdravlja ponovno imenovanje Carle Del Ponte za tužitelja Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

U ime svih radnika Međunarodnog suda i u vlastito ime, predsjednik Theodor Meron upućuje najsrdačnije čestitke tužiteljici Carli Del Ponte na njenom ponovnom imenovanju za tužitelja Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju s četverogodišnjim mandatom, koje je Vijeće sigurnosti jednoglasno izglasalo.

Predsjednik želi da izrazi najiskrenije poštovanje tužiteljici zbog njenih neumornih napora i privrženosti službi tokom protekle četiri godine obavljanja dužnosti. Ona je odvažno radila na hapšenju i prebacivanju u Den Hag osoba optuženih za teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava. Njen nepopustljivi pritisak na vlade i međunarodne organizacije bio je presudan za postizanje značajnog uspjeha koji se ogleda u broju i visokom položaju osoba dovedenih pred Međunarodni sud, posebno ako se ima u vidu težina zločina koje su one navodno počinile.

Izričući joj pohvalu na tim izvanrednim dostignućima, predsjednik izražava uvjerenje da će napori tužiteljice da pred lice pravde dovede najviše rukovodioce osumnjičene kao odgovorne za teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava, kao što su Radovan Karadžić i Ratko Mladić, kao i Ante Gotovina, u bliskoj budućnosti uroditi plodom. Bez njihovog procesuiranja, historijski zadatak Međunarodnog suda neće biti ispunjen.

Predsjednik se nada najbližoj saradnji s tužiteljicom kako bi se rad Međunarodnog suda učinio još uspješnijim u interesu međunarodne pravde i odgovornosti. Jedan od ciljeva koji će zahtijevati udružene napore je ostvarenje strategije okončanja rada Međunarodnog suda kako ju je utvrdilo Vijeće sigurnosti, i to u skladu sa zahtjevima za provođenje pravde, redovni zakonski postupak i obustavu prakse nekažnjavanja.