Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Premijera dokumentarnog filma Outreach programa o seksualnom nasilju održana u Zagrebu

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE MEĐUNARODNI SUD

(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)

Den Haag, 2. ožujka 2012.
VE/CS/PR1484t
Premijera dokumentarnog filma Outreach programa o seksualnom nasilju održana u Zagrebu

 

 

Outreach program Međunarodnog suda danas je organizirao hrvatsku premijeru dugometražnog dokumentarnog filma u produkciji Outreach programa pod nazivom "Kraj nekažnjivosti, seksualno nasilje pred Tribunalom", u kinu Cinestar u Centru Branimir, u Zagrebu, Hrvatska. Premijeri je prisustvovalo oko 80 gostiju, uključujući predstavnike hrvatskih vlasti, članove akademske zajednice, predstavnike diplomatskog zbora i nevladinih organizacija, te novinare.
     
Ovaj dokumentarni film prikazuje povijesnu ulogu Međunarodnog suda u kaznenom progonu i presuđivanju za zločine seksualnog nasilja počinjene u ratu. U filmu se mogu videti intervjui s bivšim i sadašnjim visokim dužnosnicima MKSJ-a, kao i svjedočanstva svjedoka i osoba koje su preživjele seksualno nasilje, koji su hrabro svjedočili na suđenjima.

Direktor Inicijative mladih za ljudska prava u Hrvatskoj, Mario Mažić, rekao je nakon premijere: “Dokumentarni film pokazuje pionirske napore Međunarodnih sudova kao i izazove s kojima su se nosili u pozivanju na odgovornost najodgovornijih za zločine počinjene nad najnezaštićenijima, čime su dali primjer i lokalnim pravosuđima u zemljama bivše Jugoslavije i mnogo šire.”

Nakon projekcije održan je okrugli stol. Među govornicama su bile promatračica suđenja iz NVO Documente Milena Čalić-Jelić, predsjednica NVO-a B.a.B.e. Sanja Sarnavka, Ana Ergović Kuzmanović iz Odjela za podršku svjedocima i žrtvama Županijskog suda u Zagrebu, Marija Slišković iz udruge Žene u Domovinskom ratu, i Marijana Senjak s velikim iskustvom rada u udruzi i Centru za terapiju žena Medica u Zenici, BiH. Panelistice su, između ostalog, govorile o kaznenom progonu i presuđivanju za seksualno nasilje u predmetima ratnih zločina pred hrvatskim sudovima, uključujući i izazove osiguravanja svjedočenja svjedoka i jamčenja njihove sigurnosti.

Dostupan na engleskom i bosanskom, hrvatskom ili srpskom jeziku, ovaj će dokumentarac biti distribuiran udruženjima žrtava, lokalnim školama i partnerskim nevladinim organizacijama u regiji, a tijekom 2012. planira se i prikazivanje na glavnim televizijskim postajama.

Realizacija ovog dokumentarnog filma dio je napora Međunarodnog suda da razvije svijest o zločinima počinjenim tijekom sukoba u bivšoj Jugoslaviji i razumijevanje tih zločina, kao i dostignućima Međunarodnog suda u kažnjavanju odgovornih i uspostavljanju međunarodnog pravnog presedana.
 

* * *

Trailer dokumentarnog filma

Outreach program Međunarodnog suda
 *****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju
Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356 - Email: press [at] icty.org
Pratite MKSJ na Twitteru i Youtubeu