Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Proglašena pobjednica takmičenja za najbolji esej u Bosni i Hercegovini

MEĐUNARODNI SUD
SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument.)
Haag, 21. oktobar 2013.
PR1584t

Proglašena pobjednica takmičenja za najbolji esej u Bosni i Hercegovini

Maja Graca, pobjednica državnog takmičenja za najbolji
esej u BiH u organizaciji Outreach programa

Outreach program Međunarodnog suda danas je uručio prvu nagradu pobjednici državnog takmičenja za najbolji esej, učenici Maji Graci, na ceremoniji održanoj u njenoj školi, Gimnaziji “Meša Selimović” u Tuzli, Bosna i Hercegovina.

Od učenika u Bosni i Hercegovini očekivalo se da izraze svoje mišljenje o temi  “Da li su potrebna suđenja za ratne zločine počinjene tokom oružanog sukoba?”, a svrha takmičenja je bila da se mladi podstaknu da izraze svoja mišljenja o radu MKSJ i njegovom značaju za njihove zajednice. Ovo takmičenje je dio projekta Outreach programa namijenjenog edukaciji mladih, koji ima za cilj da se obrati mladima širom regiona i stimuliše interes za mandat Međunarodnog suda i šira pitanja tranzicijske pravde i obnove nakon sukoba.

‘Ovo takmičenje je poticajno jer je pokazalo veliki interes mladih u Bosni i Hercegovini kad je riječ o zločinima počinjenim tokom sukoba devedesetih godina 20. vijeka i kontinuiranim naporima za ostvarenje dugoročnog mira, stabilnosti i pomirenja u njihovoj državi. Outreach program MKSJ je počastvovan time što je bio u prilici da posluži kao platforma koja omogućava da se čuju ovi mladi glasovi’ izjavio je Almir Alić, predstavnik Outreach programa u Sarajevu. 

Ukupno 135 mladih širim BiH je učestvovalo u ovom takmičenju, koje je održano tokom jeseni 2013. Žiri sastavljen od predstavnika iz raznih odjeljenja Međunarodnog suda  odlučio je o pobednicima sa spiska radova u užem izboru koji su sastavili predstavnici Outreach programa u Kancelariji u Sarajevu. Druga nagrada je dodijeljena Viktoru Nikoliću iz Tehničke škole “Mihajlo Pupin” iz Bijeljine, a treća nagrada Sabini Poplati iz 2. gimnazije u Sarajevu.

Najbolji eseji su dobili velike pohvale članova žirija. “Ovi eseji pokazuju zrelost autora i prenose snažnu poruku mladih koja pokazuje veliku želju za pravdom njihove generacije”, izjavila je Magdalena Spalińska, glasnogovornica MKSJ i jedan od članova žirija.

Kako se MKSJ približava kraju svog mandata, Outreach program intenzivira napore da informacije o Međunarodnom sudu i njegovim dostignućima učini pristupačnijim mladima širom regiona bivše Jugoslavije. Na taj način, Outreach program nastoji da promoviše razumijevanje rada Međunarodnog suda i njegovog naslijeđa.

Outreach program uživa stalnu podršku Evropske unije, a njegov rad s mladima velikodušno podržava Vlada Finske.