Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Prva u nizu konferencija o naslijeđu MKSJ-a završena u Sarajevu

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST MEĐUNARODNI SUD

(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument.)

Haag, 6. novembar 2012.
VE/CS/PR1526t


Prva u nizu konferencija o naslijeđu MKSJ-a završena u Sarajevu

 

Prva od tri konferencije o naslijeđu Međunarodnog suda danas je završena u Sarajevu, gdje se okupilo više od 180 međunarodnih i nacionalnih aktera koji su se uključili u živu diskusiju o naslijeđu koje će MKSJ za sobom ostaviti u Bosni i Hercegovini (BiH).

U svom uvodnom izlaganju, sudija Carmel Agius, potpredsjednik MKSJ-a, izjavio je: “Posmatrajući učesnike ove konferencije, na osnovu informacija koje sam dobio, vidim ljude najrazličitijih zanimanja iz svih dijelova Bosne i Hercegovine. Možda se ne slažete u mnogim stvarima, ali postoji jedna stvar koja vas sve spaja: vaša čvrsta posvećenost pravdi i vaše iskreno očekivanje da će rad ove jedinsvene institucije, MKSJ-a,  nastaviti da pokreće promjene u Bosni i Hercegovini na njenom putu ka oporavku”.

U susret okončanju mandata Međunarodnog suda, ova konferencija je omogućila odvijanje intenzivne debate o ulozi MKSJ-a u suočavanju s prošlošću u regionu. Četiri dinamična panela omogućila su učesnicima konferencije u Sarajevu da na konstruktivan način govore o dosadašnjim dostignućima Međunarodnog suda, kao I da raspravljaju o doprinosu MKSJ-a tranzicijskoj pravdi u BiH. Učesnici su pozvani na razmjenu mišljenja o tome šta bi naslijeđe Međunarodnog suda trebalo da bude i na koji način bi ono trebalo da bude učvršćeno.

Obraćajući se učesnicima, prof. dr Alija Behmen, gradonačelnik Sarajeva, rekao je: “Želim da iskoristim ovu priliku da potvrdim iskrenu spremnost građana Sarajeva da doprinesu naslijeđu Međunarodnog suda. Ova konferencija pruža nam jedinstvenu priliku da razmijenimo mišljenja o tome kako da se učvrsti naslijeđe Međunarodnog suda“.

Teme o kojima su razgovarali panelisti kretale su se od uticaja naslijeđa Međunarodnog suda na process pomirenja do buduće uloge lokalnih mehanizama odgovornosti i Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) - u očuvanju naslijeđa Međunarodnog suda, te do važnosti dostupnosti arhiva Međunarodnog suda u regionu.

Među učesnicima su bili predstavnici Međunarodnog suda, zvaničnici nacionalnih pravosudnih institucija, stručnjaci za pitanja tranzicijske pravde, novinari, aktivisti, lokalni političari, predstavnici nevladinih organizacija, predstavnici akademske zajednice i umjetnici iz cijele BiH. Odabrani moderatori i panelisti bili su ne samo vodeći stručnjaci u svojim poljima rada, već i odlični poznavaoci lokalnih prioriteta.

Nakon konferencije u Sarajevu uslijediće druga konferencija u Zagrebu, u četvrtak, 8. novembra. Posljednja konferencija biće održana u Beogradu, u četvrtak, 22. novembra.

Ove tri konferencije organizovao je Outreach program MKSJ-a zahvaljujući velikodušnoj podršci Evropske unije i vlada Nizozemske i Švicarske.

Impuls za održavanje ovih konferencija proistekao je iz dvije konferencije o naslijeđu MKSJ-a održane u februaru 2010. i novembru 2011. u Haagu, koje su održane na inicijativu bivšeg predsjednika, sudije Patricka L. Robinsona. Učesnici ovih konferencija ukazali su na veliku potrebu da se diskusije o dostignućima Međunarodnog suda i njegovom naslijeđu održe u regionu bivše Jugoslavije.
 

****

Programi konferencija i kontekstualni okvir

Za dodatne informacije kontaktirajte Nermu Jelačić, Šefa Službe za komunikacije, na jelacic [at] un.org, +31 (0)70 512 5580, +31 (0)65 357 8006.

  

 

*****

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju
Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356; - Email: press [at] icty.org
Pratite MKSJ na Facebooku, Twitteru i Youtubeu