Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Prvi transkripti na bosanskom, hrvatskom ili srpskom dostupni na vebsajtu Međunarodnog suda

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
MEĐUNARODNI SUD
(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument.)
 

Hag, 1. septembar 2011.
JKE/MOW/PA1435t


Prvi transkripti na bosanskom, hrvatskom ili srpskom dostupni na vebsajtu Međunarodnog suda

 
 


Prvi transkripti suđenja izrađeni na lokalnim jezicima sada su dostupni na vebsajtu Međunarodnog suda. Transkripti su objavljeni na odgovarajućim stanicama o predmetima, i korisnicima pružaju jednostavan pristup svim dostupnim datumima. Ovo predstavlja deo rešenosti Međunarodnog suda da obezbedi pravosudnu transparentnost i pristup svojim javnim spisima.

Transkripti suđenja izrađeni su u sklopu projekta Pravda i ratni zločini, koji ima za cilj da ojača kapacitete pravosuđa u regionu za vođenje kompleksnih suđenja u predmetima u vezi s ratnim zločinima pomažući transfer znanja i materijala MKSJ pravnim stručnjacima u regionu. 

Transkripti se izrađuju na lokalnim jezicima regiona na osnovu audio zapisa sudskih pretresa MKSJ. Do oktobra 2010. godine transkripti postupaka bili su dostupni samo na engleskom i francuskom, zvaničnim jezicima MKSJ.

Nekoliko stotina stranica će se svakodnevno dodavati na stranicu vebsajta MKSJ na bosanskom, hrvatskom ili srpskom, s ciljem da svi dostupni transkripti budu na vebsajtu do kraja jula 2012. godine. Do danas, baza podataka Sudski spisi MKSJ, koja sadrži sve javne spise MKSJ, već sadrži više od 15.000 stranica ovih transkripata.

Transkripti sledećih predmeta postavljenji su na bosanskom, hrvatskom ili srpskom: Milan Martić, Dražen Erdemović, Mitar Vasiljević, Milan Lukić i Sredoje Lukić, Radislav Krstić, Momčilo Krajišnik, Sefer Halilović, Radovan Karadžić, Slobodan Milošević, Vidoje Blagojević i Dragan Jokić, Momčilo Perišić, Milan Milutinović i drugi, Vlastimir Đorđević, Vujadin Popović i drugi, Zdravko Tolimir, te Mićo Stanišić i Stojan Župljanin.

Projekat Pravda i ratni zločini je regionalni projekat vredan četiri miliona evra koji finansira Evropska unija, a sprovodi Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava OEBS (ODIHR), zajedno s MKSJ, Međuregionalnim istraživačkim institutom Ujedinjenih nacija za kriminal i pravdu (UNICRI) i misijama OEBS u regionu.

 

* * *

Više informacija o projektu Pravda i ratni zločini

* * *

Projekat Pravda i ratni zločini


Projekat financira
Evropska unija
Provode:         

*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju
Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355 - Email:
press [at] icty.org ()
Pratite MKSJ na
Twitteru i Youtubeu