Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Prvo stupanje Vojislava Šešelja pred sud u postupku za nepoštovanje suda 6. jula

OBAVEŠTENJE ZA MEDIJE

(Exclusively for the use of the media. Not an official document)
 
Hag, 23. jun 2011.
VE/MOW/PA435t


Prvo stupanje Vojislava Šešelja pred sud u postupku za nepoštovanje suda 6. jula

Vojislav Šešelj
 
Prvo stupanje Vojislava Šešelja pred sud u trećem postupku za nepoštovanje suda zakazano je za sredu, 6. jula 2011, u 15:00 časova, u sudnici II, pred sudijom Burtonom Hallom.

Vojislav Šešelj, lider Srpske radikalne stranke, protiv kojeg se trenutno pred Međunarodnim sudom vodi postupak za, kako se navodi, ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Vojvodini u Srbiji, od 1991. do 1994. godine, optužen je zbog toga što, suprotno nalozima Veća, nije uklonio poverljive informacije sa svog ličnog vebsajta.

Poverljive informacije koje je Šešelj objavio na svom vebsajtu uključuju tri knjige čiji je optuženi autor i pet poverljivih podnesaka koje je on podneo u okviru glavnog postupka i dva prethodna postupka za nepoštovanje suda. Ove knjige i podnesci sadrže poverljive informacije o više zaštićenih svedoka koji su svedočili u glavnom postupku koji se pred Međunarodnim sudom vodi protiv njega po optužbama za ratne zločine.

Ovo je treći put da se Šešelj tereti za nepoštovanje Međunarodnog suda. Prethodne optužbe su se odnosile na dve od tri knjige koje su navedene u najnovijoj optužnici. Žalbeno veće je 19. maja 2010. godine potvrdilo zaključak Pretresnog veća da je Šešelj kriv za nepoštovanje suda jer je u knjizi čiji je autor obelodanio lične podatke zaštićenih svedoka. Šešelju je naloženo da ukloni tu knjigu sa svog vebsajta. Postupak za nepoštovanje suda protiv Šešelja pokrenut je po drugi put 4. februara 2010. zbog obelodanjivanja ličnih podataka zaštićenih svedoka u jednoj drugoj knjizi čiji je on autor. Postupak je u toku, a Pretresno veće je 31. januara 2011. izdalo nalog da se knjiga ukloni sa vebsajta optuženog.

Nezavisno od toga, Pretresno veće je 17. februara 2011. naložilo da optuženi sa svog vebsajta ukloni treću knjigu koja sadrži poverljive informacije u vezi sa zaštićenim svedocima. Optuženi nije ispunio ni ovaj kao ni nijedan prethodni nalog da ukloni ove tri knjige i poverljive podneske iz javnog domena.

Međunarodni sud smatra bezbednost svedoka i integritet poverljivih materijala ključnim elementima vladavine prava. Nekoliko lica koja su pokušala da ometaju sudske postupke objavljujući poverljive informacije krivično je gonjeno.


*****

Celokupan tekst Odluke Pretresnog veća u vezi s neuklanjanjem poverljivih informacija sa javnog vebsajta i Nalog umesto optužnice*****

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju
Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355 - Email: press [at] icty.org
Pratite MKSJ na Twitteru i Youtubeu