Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Puštanje na slobodu dva lica za koje se smatralo da su optuženi pred Međunarodnim sudom

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
SEKRETARIJAT
(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument.)
 

Haag, 23. jul 1998.
CC/PIU/335tPuštanje na slobodu dva lica za koje se smatralo da su optuženi pred Međunarodnim sudom

Kasno uveče u srijedu 22. jula pripadnici SFOR-a uhapsili su dva lica za koje se smatralo da su Nenad Banović i Predrag Banović protiv kojih je optužnice podigao Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju. Ova dva lica su nakon toga prebačena do sjedišta Međunarodnog suda u Haagu u četvrtak 23. jula. Kasnije u toku tog dana osoblje tužilaštva je ustanovilo da te dvije osobe nisu Nenad Banović i Predrag Banović. Protiv te dvije pritvorene osobe Međunarodni sud nije podigao optužnicu, one nisu osumnjičene niti optužene da su počinile bilo kakav zločin.

Nakon toga, u četvrtak popodne, sudija Riad je izdao nalog da ta dva lica odmah budu vraćena u njihovo mjesto prebivališta i osoblje Sekretarijata je preduzelo potrebne mjere kako bi provelo ovaj nalog.

Tužilaštvo izražava svoju zahvalnost na brzoj reakciji odgovarajućih vlasti Federacije u Sanskom Mostu u Bosni i Hercegovini koji su pomogli da se tačno identifikuju lica koja je SFOR priveo 22. jula.

Tužilaštvo takođe podržava napore NATO-a da privedu pravdi lica protiv kojih je Međunarodni sud podigao optužnice i takođe želi da ohrabri SFOR da i dalje igra aktivnu ulogu u ranom hapšenju preostalih dvadeset sedam javno optuženih lica za koje se vjeruje da su na teritoriji Bosne i Hercegovine.
 

*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju

Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355 - Email: press [at] icty.org
Pratite MKSJ na Twitteru i Youtubeu