Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Rasimu Deliću odobreno privremeno puštanje na slobodu

Press Release . Communiqué de presse . Saopštenje za javnost
(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
CHAMBERS
CHAMBRES
VIJEĆA

 Hag, 6. maj 2005.
CT/MOW/969-t

RASIMU DELIĆU ODOBRENO PRIVREMENO PUŠTANJE NA SLOBODU

Danas, 6. maja 2005., Pretresno vijeće III u sljedećem sastavu: sudija Robinson (predsjedavajući), sudija Kwon i sudija Bonomy, odobrilo je privremeno puštanje Rasima Delića na slobodu.

Dana 1. aprila 2005., odbrana Rasima Delića je podnijela povjerljivi i ex-parte podnesak kojim je tražila privremeno puštanje optuženog na slobodu do početka suđenja. Tužilaštvo je podnijelo svoj odgovor na zahtjev protiveći mu se, s obzirom na "(a) visoki položaj optuženog; (b) period koji će vjerojatno proteći prije suđenja: i (c) ozbiljnost optužbi s kojima je optuženi suočen s vjerojatnošću da će po osudi znatno vrijeme provesti u zatvoru" te s obzirom da "saradnja optuženog s Tužilaštvom nije bila od nikakve vrijednosti".

Pri donošenju odluke, Pretresno vijeće je uzelo u obzir mnoge faktore, uključujući garanciju ministra pravde u ime Federacije Bosne i Hercegovine, te ustanovilo da "nema indikacija da se optuženi miješao u provođenje pravde otkako je optužnica protiv njega potvrđena... te da ništa ne sugeriše da bi mogao predstavljati opasnost za druge ako bude pušten".

Privremeno puštanje Delića na slobodu podložno je konkretnim uslovima koji su navedeni u odluci. Biće pušten u dogledno vrijeme.

***

Postupke pred Međunarodnim sudom možete pratiti na Internet stranici Suda: www.icty.org