Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Ratko Mladić u pritvoru Međunarodnog suda

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
SEKRETARIJAT
(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument.)
 

 

Haag, 31. maj 2011.
OTP/1415t


Ratko Mladić u pritvoru Međunarodnog suda

Ratko Mladić
 

Ratko Mladić danas je prebačen u pritvor Međunarodnog suda nakon što je gotovo 16 godina bio u bjekstvu. Mladić, kojeg su srpske vlasti uhapsile u četvrtak, 26. maja 2011. godine, prebačen je u Pritvorsku jedinicu Ujedinjenih nacija u Haagu.

Pritvorska jedinica Ujedinjenih nacija u kojoj se Mladić nalazi ispunjava najviše međunarodne standarde tretmana pritvorenika. Njom se rukovodi na način kojim se poštuju dostojanstvo i prava pritvorenika i pružaju im se svi neophodni uslovi za pripremu odbrane. Nakon kompletnog medicinskog pregleda koji će izvršiti medicinsko osoblje Pritvorske jedinice, Mladićevo zdravlje će biti praćeno u kontinuitetu i biće mu obezbijeđen bilo kakav tretman koji bude potreban. Datum njegovog prvog stupanja pred sud biće naknadno objavljen.

Ratko Mladić, bivši komandant Glavnog štaba vojske bosanskih Srba (VRS), optužen je za genocid i brojne druge zločine počinjene nad bosanskim Muslimanima, bosanskim Hrvatima i drugim nesrpskim civilima u Bosni i Hercegovini od maja 1992. do kraja 1995. godine.

U optužnici se navodi da su snage pod Mladićevom komandom, između ostalih zločina, počinile genocid kada su po kratkom postupku pogubile više od 7.000 muškaraca i dječaka bosanskih Muslimana u Srebrenici u julu 1995. godine.

Mladić se takođe tereti za genocid za zločine koje su njegove snage počinile u istočnoj i sjeverozapadnoj Bosni. U optužnici se navodi preko 70 incidenata ubistva u 20 opština. U optužnici se takođe navodi da su te snage mučile, i fizički i psihički zlostavljale i vršile seksualno nasilje nad civilima zatočenim u 58 zatočeničkih objekata u 22 opštine.  Mladić se takođe tereti za granatiranje i snajpersko djelovanje po dijelovima Sarajeva, u kojima su poginule i ranjene hiljade civila.

Prema optužnici, Mladić je počinio ova i druga krivična djela u sklopu udruženog zločinačkog poduhvata čiji je cilj bio da se sa velikih područja Bosne i Hercegovine eliminišu ili trajno uklone stanovnici bosanski Muslimani, bosanski Hrvati i drugi nesrbi. 

Drugi učesnici tog udruženog zločinačkog poduhvata protiv kojih je Međunarodni sud podigao optužnice su, među ostalima: Radovan Karadžić, bivši predsjednik samoproglašene Republike Srpske i predsjednik Srpske demokratske stranke i vrhovni komandant vojske bosanskih Srba (VRS), Momčilo Krajišnik, bivši predsjednik skupštine bosanskih Srba, Biljana Plavšić, bivša članica predsjedništva bosanskih Srba, i generali vojske bosanskih Srba Stanislav Galić i Radislav Krstić.

*****

Proces akreditacije za prvo stupanje Mladića pred sud još nije započet. Dalje informacije će biti dostavljene u zasebnom obavještenju za medije kojim će se najaviti datum i vrijeme prvog stupanja pred sud.

*****

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju
Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355 - Email: press [at] icty.org
Pratite MKSJ na Twitteru i Youtubeu