Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Saopštenje Međunarodnog suda povodom smrti sudije Antonia Cassesea

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
MEĐUNARODNI SUD
(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument)
 

Hag, 23. oktobar 2011.
NJ/MOW/1454t


Saopštenje Međunarodnog suda povodom smrti sudije Antonia Cassesea

 

 

Sudija Antonio Cassese
(Copyright: Robert Goddyn)

Međunarodni sud je s velikim žaljenjem dočekao vest o smrti sudije Antonia Cassesea sa Specijalnog suda za Liban i jedne od vodećih ličnosti u razvoju međunarodnog humanitarnog prava.

Sudija Cassese je bio prvi predsednik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i u tom svojstvu je radio od 1993. do 1997. godine. Na toj pravosudnoj funkciji odigrao je temeljnu ulogu u elaboraciji osnova nadležnosti Međunarodnog suda.  To je bila jedna od mnogih uloga koju je odigrao u različitim međunarodnim institucijama posvećenim borbi protiv nekažnjivosti i ljudskim pravima.

Njegovo vizionarsko vođstvo, izvanredna strast i verovanje u međunarodno pravo obezbedili su da mnoge žrtve budu u stanju da vide da su zločini koji su nad njima počinjeni sankcionisani od strane međunarodnog pravosuđa.

Veoma me je ožalostila vest o smrti sudije Cassesea” izjavio je sudija Patrick Robinson, predsednik MKSJ. “On je bio jedan od pionira međunarodnog krivičnog pravosuđa i imao je veliki uticaj na to kako se krivično goni za zločine počinjene u savremenim sukobima. Njegova smrt je veliki gubitak za međunarodno krivično pravosuđe”.


*****

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju

Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355 - Email: press [at] icty.org
Pratite MKSJ na Twitterui Youtubeu