Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Stanišiću i Simatoviću odobreno privremeno puštanje na slobodu

Saopštenje za javnost
VIJEĆA
((Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
 

Hag, 27. jun 2008.
CT/MOW/PR1266t


STANIŠIĆU I SIMATOVIĆU ODOBRENO PRIVREMENO PUŠTANJE NA SLOBODU


Žalbeno veće juče je naložilo privremeno puštanje na slobodu Jovice Stanišića i Franka Simatovića pod uslovima i ograničenjima obrazloženim u originalnoj odluci.

Zahtev Stanišića i Simatovića za privremeno puštanje na slobodu Pretresno veće je odobrilo 26. maja 2008. ali je odluka odgođena nakon što je Tužilaštvo na nju uložilo žalbu.

Stanišić i Simatović, visoki zvaničnici Službe državne bezbednosti Srbije, terete se za usmeravanje, organizovanje, opremanje, obučavanje, naoružavanje i finansiranje tajnih jedinica državne bezbednosti Srbije, koje su navodno ubijale, progonile i deportovale civile Hrvate, bosanske Muslimane, bosanske Hrvate i druge nesrbe iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske od 1991.do 1995. godine. Stanišić je bio bizak saradnik Slobodana Miloševića, bivšeg političkog vođe Jusgoslavije i Srbije.

Suđenje, koje je već bilo odgođeno zbog Stanišićevog zdravstvenog stanja, počelo je 28. aprila 2008. da bi ponovo bilo odgođeno zbog Stanišićevog zdravlja. Žalbeno veće je 16. maja 2008. naložilo da se suđenje odgodi za najmanje tri meseca i da se zdravstveno stanje optuženog proceni pre odluke o tome kada bi suđenje trebalo nastaviti.

Podatke o predmetu koji sadrže pregled ovog postupka možete naći na internet stranici Međunarodnog suda na: http://www.icty.org/cases/party/777/4

Celokupni tekst ove odluke na engleskom jeziku možete pročitati na:
http://www.icty.org/x/cases/stanisic_simatovic/acdec/bcs/080626.pdf*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju
Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355
- Email: press [at] icty.org