Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Stotine posetilaca na Međunarodnom sudu tokom Haškog međunarodnog dana

MEĐUNARODNI SUD
SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument.)
Hag, 30. septembar 2013.
CT/CS/PR1581t

Stotine posetilaca na Međunarodnom sudu tokom Haškog međunarodnog dana

Više od 550 posetilaca prošlo je kroz vrata Međunarodnog suda 29. septembra 2013. u sklopu šestog godišnjeg ‘Međunarodnog dana’ koji je organizovala Opština Hag. 

Predsednik Međunarodnog suda, sudija Theodor Meron otvorio je ovu manifestaciju. “MKSJ danas s velikim zadovoljstvom, u sklopu Haškog međunarodnog dana, nastavlja s politikom otvorenih vrata na mnogo višem nivou, i pozivamo vas u naš sud da vidite čime se mi ovde bavimo, da postavljate pitanja o našem radu i da naučite ponešto o svemu što smo postigli u poslednjih 20 godina, rekao je Meron okupljenoj publici.

Posetiocima se ukazala retka prilika da posete jednu od sudnica Međunarodnog suda, gde su im vodiči bili osoblje suda. Posetioci su imali priliku da sede u stolicama sudija i na mestima gde sede zastupnici tužilaštva i odbrane i da čuju prezentacije osoblja MKSJ o tome kako se odvija rad u sudnicama Međunarodnog suda.

Posebnu pažnju tokom dana privuklo je vreme posvećeno pitanjima i odgovorima, tokom kojeg je 100 posetilaca postavljalo pitanja Alphonsu Oriju, predsedavajućem sudiji na suđenju Ratku Mladiću.

Osim toga, prikazana je izložba kojom je obeleženo 20 godina rada MKSJ, kao i izbor crteža dece iz Bosne i Hercegovine. Zvaničnici MKSJ bili su tokom dana na raspolaganju da se sastanu s posetiocima, odgovaraju na njihova pitanja i predstave rad i dostignuća Međunarodnog suda.

MKSJ je dobrodošlicu posetiocima izrazio i na svom štandu na Međunarodnom sajmu koji je istog dana održan u hotelu Bel Air. Ovaj sajam je međunarodnim organizacijama i nevladinim organizacijama sa sedištem u Hagu pružio priliku da se predstave pred više od hiljadu posetilaca i odgovore na njihova pitanja.