Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Studenti iz Srbije počinju praksu

Studenti iz Srbije počinju praksu

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
SEKRETARIJAT

Hag , 2. jul 2007.
AM/MOW/1170t
 

STUDENTI IZ SRBIJE POČINJU PRAKSU

Prvi od osam studenata iz Srbije počeo je danas da radi kao pripravnik na Međunarodnom sudu. Uz finansijsku podršku nevladine organizacije Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) iz Beograda, osam studenata iz Srbije će obavljati praksu u trajanju od tri do šest meseci u sedištu Međunarodnog suda u Hagu. Nakon toga će još dva meseca obavljati praksu u Veću za ratne zločine ili u Tužilaštvu za ratne zločine u glavnom gradu Srbije Beogradu.

Međunarodni sud ima posebno zadovoljstvo što može podržati Program prakse u oblasti ratnih zločina YIHR-a (War Crimes Law Internship Programme) jer je prvi u kojem će pripravnici steći praktična iskustva kako na Međunarodnom sudu, tako i u pravosudnim organima u Beogradu koji se bave ratnim zločinima. Prema tome, ovaj program pruža Međunarodnom sudu priliku da direktno doprinese izgradnji kapaciteta novih generacija u Srbiji za suđenja u predmetima ratnih zločina.

Program prakse u oblasti ratnih zločina YIHR-a podržava Ministarstvo spoljnih poslova Švajcarske. Kancelarija Outreach programa MKSJ-a, Tužilaštvo za ratne zločine i Veće za ratne zločine u Beogradu sarađivali su sa YIHR-om na razvijanju i provođenju ovog programa.
 

*****
 

Postupke pred Međunarodnim sudom možete pratiti na Internet stranici Suda:
www.icty.org.