Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Suđenje u predmetu Popović i drugi (Srebrenica") počinje 14. jula 2006

Suđenje u predmetu Popović i drugi ("Srebrenica") počinje 14. jula 2006

OBAVEŠTENJE ZA MEDIJE
(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)

Haag, 11. jula 2006.
CVO/MOW/PA277t

 

SUĐENJE U PREDMETU POPOVIĆ I DRUGI (“SREBRENICA”) POČINJE 14. JULA 2006.


 

Suđenje sedmorici visokih oficira i policajaca bosanskih Srba koji se terete za zločine počevši od genocida do ubistva i deportacije koji su počinjeni u Srebrenici počet će u petak, 14. jula u 9:00 sati u sudnici III.

Optužbe protiv optuženih Vujadina Popovića, Ljubiše Beare, Drage Nikolića, Ljubomira Borovčanina i Vinka Pandurevića uključuju genocid, udruživanje radi vršenja genocida, istrebljivanje, ubistva, progone na političkoj, rasnoj ili vjerskoj osnovi, prisilno premještanje i deportaciju. Zdravko Tolimir takođe se tereti za te zločine, ali je on trenutno i dalje u bjekstvu. Radivoje Miletić i Milan Gvero se terete za ubistva, progone na političkoj, rasnoj ili vjerskoj osnovi, prisilno premještanje i deportaciju. Sve ove optužbe odnose se na masovna ubistva i etničko čišćenje bosanskih Muslimana iz Srebrenice nakon pada te ranije zaštićene zone UN u ruke snaga bosanskih Srba u julu 1995. godine.

U optužnici Tužilaštva se navodi da su, nakon što su bosanski Srbi zauzeli Srebrenicu, hiljade bosanskih Muslimana, uključujući žene, djecu i nešto muškaraca, pobjegle u bazu UN - a u Poto č arima , sjeverno od Srebrenice , i tu zatražile zaštitu . Istovremeno , približno 15.000 muškaraca , bosanskih Muslimana krenulo je u zbjeg iz enklave krećući se u koloni kroz šumu u pravcu Tuzle, grada pod vladinom kontrolom. Otprilike trećinu te grupe činila su naoružana vojna lica , bosanski Muslimani . Ostali su bili civili i nenaoružana vojna lica .

U optužnici se navodi da je Ratko Mladić, komandant vojske bosanskih Srba, zajedno s članovima svog štaba razradio plan da se pogube stotine muškaraca iz gomile Muslimana u Potočarima. Sistematsko pogubljenje muslimanskih muškaraca iz Srebrenice širokih razmjera počelo je ujutro 13. jula oko 11:00 sati i nastavilo se do kraja jula 1995. godine. Istovremeno, vojne i policijske snage bosanskih Srba prevezle su hiljade žena, djece i starijih muškaraca bosanskih Muslimana izvan tog područja. Snage bosanskih Srba su tokom jula i avgusta nastavile s ubijanjem zarobljenih muškaraca bosanskih Muslimana iz srebreničke enklave.

Od približno 1. avgusta 1995. pa sve do približno 1. novembra 1995., pripadnici vojske bosanskih Srba i policije, uključujući Vujadina Popovića, Draga Nikolića, Milorada Trbića i Vinka Pandurevića, učestvovali su u organizovanim i sveobuhvatnim nastojanjima da se prikriju ubijanja i pogubljenja tako što su tijela iskopavali iz primarnih masovnih grobnica i zatim nanovo zakopavali u sekundarne grobnice.

Pretpretresna konferencija će se održati u četvrtak, 13. jula 2006. u 14:15 sati u sudnici III i prisustvovat će joj sedmorica optuženih.

*****
Integralan tekst optužnice na B/H/S možete naći na stranici:
http://www.icty.org/case/popovic/4#ind 

 

Podatke o predmetu možete naći na stranici:
http://www.icty.org/x/cases/popovic/cis/bcs/cis_popovic_et_al_bcs.pdf 

 

Postupke pred Međunarodnim sudom možete pratiti na Internet stranici Suda:
www.icty.org