Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Sudac Ad Litem Harhoff položio zakletvu

TAJNIŠTVO
Saopštenje za javnost
(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
Den Haag, 9. siječnja 2007.
CVO/MOW/1138t

Sudac Ad Litem Harhoff položio zakletvu

Sudac Frederik Harhoff (Danska) danas je položio zakletvu kao sudac ad litem, ili privremeni sudac Međunarodnog suda. S njime se broj sudaca ad litem i rezervnih sudaca na Međunarodnom sudu povećao na jedanaest.

Suca Harhoffa imenovao je glavni tajnik UN-a kako bi sudio u predmetu Dragomira Miloševića, komandanta Sarajevsko-romanijskog korpusa vojske bosanskih Srba (VRS) koji je bio raspoređen oko Sarajeva, Bosna i Hercegovina, optuženog za snajpersko djelovanje i granatiranje grada Sarajeva. Početak suđenja zakazan je za četvrtak, 11. siječnja 2007.

Životopis suca Harhoffa, kao i životopise svih drugih stalnih sudaca i sudaca ad litem, možete naći na internetskoj stranici Međunarodnog suda: www.un.org/icty/glance/index.htm.

Na Međunarodnom sudu radi 16 stalnih sudaca koje je izabrala Opća skupština UN-a, kao i najviše 12 sudaca ad litem istovremeno. Suci ad litem imenuju se kako bi sudili u određenom predmetu. Imenuje ih glavni tajnik na zahtjev predsjednika Međunarodnog suda iz skupine od 27 sudaca koje je izabrala Opća skupština UN-a.