Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Sudija Louise Arbour pozdravlja hapšenje Radoslava Brđanina koje je izvršio SFOR

Press Release . Communiqué de presse . Saopštenje za javnost
(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)

Den Haag, 6. juli 1999.
JL/P.I.S./414-t


Sudija Louise Arbour pozdravlja hapšenje Radoslava Brđanina koje je izvršio SFOR

Sudija Louise Arbour, tužiteljica Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), pozdravlja hapšenje Radoslava Brđanina, optuženog na osnovu individualne krivične odgovornosti i odgovornosti nadređenog u skladu s članovima 7(1) i 7(3) Statuta Međunarodnog suda za progone na političkoj, rasnoj ili vjerskoj osnovi kao zločin protiv čovječnosti, koje je izvršio SFOR. Tvrdi se da je kao predsjednik Kriznog štaba "Autonomne regije Krajina" (ARK) odgovoran, i to u dogovoru s drugima, za značajne operacije etničkog čišćenja provedene na području Sanskog Mosta i Prijedora tokom 1992. godine. Za ovu optužnicu bio je izdat nalog o neobjelodanjivanju, koji je hapšenjem optuženog prestao da važi. Louise Arbour je dala sljedeću izjavu:
 

Zahvaljujem snagama SFOR-a na kontinuiranoj pomoći u izvršavanju otvorenih naloga za hapšenje koje je izdao MKSJ. Želim da još jednom naglasim da je primarna dužnost država da ispunjavaju svoje međunarodne obaveze i da uhapse optužene na njihovoj teritoriji.

Tokom moje posljednje posjete Bosni i Hercegovini u maju ove godine sastala sam se s g. Šarovićem, potpredsjednikom Republike Srpske (RS), ministrom pravde g. Trbojevićem kao i s ministrom unutrašnjih poslova g. Novićem. Tom prilikom sam istakla neophodnost kooperativnijeg stava Vlade Republike Srpske po pitanju hapšenja. Konkretno, obavijestila sam ih da sam voljna da im pružim informacije o identitetu nekih optuženih koji su optuženi, a optužnice su pod pečatom, ukoliko oni pokažu volju da izvrše naloge za hapšenje MKSJ-a, što mogu uraditi tako što će uhapsiti mnogobrojne preostale optuženike koji su i dalje na slobodi a optužnice protiv njih, od kojih su neke podignute još 1995. godine, su javne.

Žalim što po tom pitanju do danas nije postignut nikakav napredak, i nadam se da ću imati priliku da o ovom pitanju ponovo razgovaram na sastanku s ovom dvojicom ministara koji sam zatražila da se održi za vrijeme moje posjete Bosni i Hercegovini sljedeće sedmice. U međuvremenu ću nastaviti da zahtijevam i koristim zapečaćene optužnice. Mnogo puta su se pokazale kao veoma korisne.”