Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Sudije i tužioci s Kosova u studijskoj poseti Međunarodnom sudu u sklopu projekta Pravda i ratni zločini

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
MEĐUNARODNI SUD
(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument)
 

Hag, 5. oktobar 2011.
CT/MOW/1448t


Sudije i tužioci s Kosova u studijskoj poseti Međunarodnom sudu u sklopu projekta Pravda i ratni zločini

 
 

Sudije koje su u poseti održaće sastanke sa
svojim kolegama, sudijama Međunarodnog suda, i predstavnicima Tužilaštva.

Outreach program Međunarodnog suda danas je poželeo dobrodošlicu grupi od šest sudija i pet tužilaca s Kosova koji su u dvodnevnoj studijskoj poseti Međunarodnom sudu u sklopu kontinuiranih napora Međunarodnog suda da ojača saradnju i razmenu znanja među predstavnicima pravosudnih organa u bivšoj Jugoslaviji.

Komentarišući posetu, sudija Fausto Pocar je izjavio: “S velikim zadovoljstvom želim našim kolegama s Kosova dobrodošlicu na Međunarodni sud gde ćemo razmeniti mišljenja i ekspertizu u presuđivanju u predmetima vezanim za ratne zločine. Uveren sam da će naši susreti za rezultat imati veće razumevanje zajedničkih izazova s kojima se susrećemo u obavljanju svog posla i metoda da se ti izazovi prevaziđu".

Ova poseta je organizovana u sklopu projekta Pravda i ratni zločini, koji finansira Evropska unija, a koji sprovode Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), u partnerstvu s MKSJ, Međuregionalnim istraživačkim institutom Ujedinjenih nacija za kriminal i pravdu (UNICRI) i misijama OEBS u regionu.

Program ove posete razvijen je u konsultacijama s pravnim stručnjacima Pravosudnog instituta Kosova kako bi se zadovoljile potrebe učesnika. MKSJ je program u potpunosti prilagodio njihovim potrebama”, izjavila je Romana Schweiger, regionalni koordinator ODIHR za projekat Pravda i ratni zločini.

Sudije koje su u poseti održaće sastanke sa svojim kolegama, sudijama Međunarodnog suda, i razgovarati o raznim temama, uključujući zaštitu svedoka, sastavljanje presuda, izazove u presuđivanju u predmetima u vezi s ratnim zločinima, proceduralne metode za ubrzavanje postupka i pristup dokazima i pravnim materijalima MKSJ.

Predstavnici Kosovskog državnog tužilaštva i Specijalnog tužilaštva će se sastati s predstavnicima Tužilaštva Međunarodnog suda kako bi razgovarali o sličnim pravnim i drugim praktičnim pitanjima, poput rada s osetljivim svedocima tokom istraga i suđenja. Predstavnici kosovskog tužilaštva takođe će biti upoznati s bazama podataka Tužilaštva.

Pravosudni institut Kosova je ponosan što sprovodi ovu inicijativu za obuku s OEBS/ODIHR i MKSJ. Transfer znanja i razmena ekspertize odvija se u pravom momentu i od presudne je važnosti za naše sudije i tužioce”, rekao je Lavdim Krasniqi, direktor Pravosudnog instituta Kosova.

Outreach program je jedno od glavnih oruđa za razmenu ekspertize Međunarodnog suda s nacionalnim pravosudnim sistemima. Kako se MKSJ približava ispunjenju svog mandata, Outreach program intenzivira svoje napore da dostignuća Međunarodnog suda učini pristupačnijim i razumljivijim lokalnim zajednicama u bivšoj Jugoslaviji.

Outreach program uživa kontinuiranu podršku Evropske unije.

* * *

Više informacija o Outreach programu dostupno je na vebsajtu Međunarodnog suda putem sledećeg linka.

Više informacija o projektu Pravda i ratni zločini dostupno je putem sledećeg linka.

 

*****

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju

Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355 - Email:
press [at] icty.org
Pratite MKSJ na Twitteru i Youtubeu