Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Tužilaštvo Tribunala dobilo Nagradu za posebna postignuća od Međunarodnog udruženja tužilaca

Tužilaštvo | | Haag |

Tužilaštvo Tribunala dobilo je Nagradu za posebna postignuća od Međunarodnog udruženja tužilaca (IAP) na njihovoj godišnjoj konferenciji danas u Pekingu.

Generalni sekretar IAP-a Han Moraal je predajući nagradu naglasio uspješno procesuiranje mnogih najviših političkih i vojnih vođa odgovornih za zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji od strane Tužilaštva Tribunala, važan doprinos Tužilaštva međunarodnom krivičnom pravu i međunarodnom humanitarnom pravu, kao i doprinos obezbjeđivanju procesuiranja zločina na nacionalnom nivou i nastavku procesa utvrđivanja odgovornosti.

Tužilac Brammertz je zahvalio IAP-u riječima: „Zadovoljstvo mi je i čast prihvatiti ovu Nagradu za posebna postignuća u ime Tužilaštva Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju. Čast nam je i osjećamo skromnost što smo dobili priznanje od strane naših kolega i kolega tužilaca iz cijelog svijeta.“

Tužilac Brammertz je u poruci koju je uputio zaposlenima u Tužilaštvu rekao: „Ova nagrada je prije svega priznanje vama, sadašnjim i bivšim zaposlenima u  Tužilaštvu. Uspjeh koji je naše Tužilaštvo ostvarilo tokom svog mandata rezultat je vaše predanosti i izvrsnosti. Došli ste iz više od šezdeset pet različitih zemalja, ostavili ste svoje domove i karijere da biste se borili za žrtve i da počinioce strašnih zločina privedete pravdi.

Tužilac Brammertz je napomenuo da danas za milione žrtava današnjih oružanih sukoba nema realne nade da će vidjeti pravdu za zločine koje su pretrpjeli. „Zato“, tužilac je zaključio, „sve više nacionalnih tužilaca ima važnu ulogu u obezbjeđivanju pravde za strašne zločine“, i, „svi mi, međunarodni i nacionalni tužioci moramo udružiti da pokažemo današnjim žrtvama ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida da nisu zaboravljeni i da pravda može biti ostvarena.“

Prema pravilima IAP-a, Nagrada za posebna postignuća dodjeljuje se tužiocu, bez obzira na to da li je član IAP-a ili ne, koji je pokazao naročitu predanost u izvršavanju svojih profesionalnih dužnosti ili koji je svoje profesionalne dužnosti izvršavao u posebno teškim uvjetima, nepovoljnim ili drugim okolnostima koje zaslužuju posebno priznanje.