Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Verzija na albanskom jeziku Priručnika o razvijenim sudskim praksama sada je dostupna na internetu

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST MEĐUNARODNI SUD

(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument.)

Haag, 17. april 2012.
VE/CS/1493t

Verzija na albanskom jeziku Priručnika o razvijenim sudskim praksama sada je dostupna na internetu

 

Međunarodni sud je danas na svom vebsajtu postavio verziju Priručnika o razvijenim sudskim praksama MKSJ-a na albanskom jeziku u elektronskom formatu. Ovaj priručnik ima za cilj da očuva naslijeđe Međunarodnog suda i pomogne nacionalnim pravosuđima, naročito onima na području bivše Jugoslavije, u krivičnom gonjenju međunarodnih krivičnih djela. Prijevod ovog priručnika na albanski jezik omogućen je velikodušnom donacijom Vlade Švicarske.

Ovaj priručnik, koji je rezultat zajedničkih napora Međunarodnog suda i Međuregionalnog instituta Ujedinjenih nacija za istraživanje zločina i pravde (UNICRI), prva je publikacija koja pruža sveobuhvatan opis operativne prakse razvijene na MKSJ-u od njegovog osnivanja.

Komentarišući vrijednost ovog Priručnika, ambasador Claude Wild, šef Odjeljenja za ljudsku bezbjednost Ministarstva vanjskih poslova Švicarske, izjavio je: “Ratni zločini i zločini protiv čovječnosti pogađaju obične ljude u njihovom svakodnevnom životu u sredinama u kojima žive. Ovo se jednako odnosi na Kosovo kao i na ostatak prostora bivše Jugoslavije gdje ratne rane sporo zacijeljuju. Prevod ovog Priručnika na albanski jezik će pomoći lokalnim sudovima na Kosovu da se izbore s ovim naslijeđem tako što će utvrditi činjenice i okončati nekažnjivost”.

Gospodin Lavdim Krasniqi, direktor Pravosudnog instituta Kosova, izjavio je: "Primjena međunarodnog krivičnog prava na Kosovu suočava se s velikim izazovima. Ovaj priručnik je vrijedan izvor informacija za sudije, tužioce, kandidate za sudije i druge stručnjake na polju prava na Kosovu i biće važno oruđe kojim će se Pravosudni institut Kosova koristiti u sprovođenju specijalizovanih programa obuke.”

Priručnik pokriva cjelokupan rad Međunarodnog suda, od istraga do izvršenja kazni, a bavi se i sastavljanjem presuda, vođenjem Pritvorske jedinice i politikom pravne pomoći, kao i nizom drugih pitanja koji se tiču pravosudne podrške.

Verzije ovog priručnika na engleskom i bosanskom/hrvatskom/srpskom predstavljene su u maju 2009. godine. Nakon verzije priručnika na albanskom jeziku, uslijediće i izdanje na španskom jeziku.

 

*****

Priručnik o razvijenim sudskim praksama MKSJ

 

*****

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju
Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356; - Email: press [at] icty.org
Pratite MKSJ na Twitteru i Youtubeu