Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Vojislav Šešelj osuđen na 15 meseci zatvora za nepoštovanje Međunarodnog suda

Saopštenje za javnost
VIJEĆA
(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
 

Hag, 24 jul 2009
NJ/MOW/1329tVojislav Šešelj osuđen na 15 meseci zatvora za nepoštovanje Međunarodnog sudaVojislav Šešelj


Pretresno veće II je Vojislava Šešelja danas proglasilo krivim za nepoštovanje suda i osudilo ga na 15 meseci zatvora zbog obelodanjivanja imena i drugih ličnih podataka o zaštićenim svedocima u knjizi čiji je on autor.

Šešelju, vođi Srpske radikalne stranke, trenutno se sudi pred Međunarodnim sudom za navodne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj od 1991. do 1994. godine.

Veće je 21. januara 2009. izdalo nalog umesto optužnice kojim se optuženi tereti da je svesno i hotimično ometao sprovođenje pravde tako što je obelodanio poverljive informacije o tri svedoka kojima su dodeljene zaštitne mere na suđenju za ratne zločine koje se vodi protiv njega.

Šešelj je priznao da je autor knjige koja je objavljena nakon što su donete odluke kojima su odobrene zaštitne mere, ali se na svom prvom stupanju pred sud, 6. marta, izjasnio da nije kriv po optužbama za nepoštovanje suda. Suđenje je održano 29. maja.

Pretresno veće II je konstatovalo da je Šešelj obelodanio poverljive informacije “namerno, znajući da time krši naloge Pretresnog veća”.

“Pretresno veće primećuje uz veliku zabrinutost smišljeni način na koji su prekršene zaštitne mere koje je naložilo Pretresno veće u predmetu Šešelj,” rekao je predsedavajući sudija O-Gon Kwon prilikom izricanja presude.

“Pretresno veće smatra da se radi o ozbiljnom ometanju sprovođenja pravde, pogotovo imajući u vidu potencijalni štetni učinak takvog ponašanja na poverenje svedoka u sposobnost Međunarodnog suda da jamči efikasnost zaštitnih mera,” rekao je dalje.

“Nadalje, Pretresno veće smatra da mora odvratiti od takve vrste ponašanja, i preduzeti one korake koje može kako bi obezbedilo da se takvo ponašanje ne ponovi kod optuženog i bilo koje druge osobe,” zaključio je sudija Kwon.

Šešelju je naloženo da se pobrine da ta knjiga bude povučena s njegove internet stranice do 7. avgusta.

Međunarodni sud smatra integritet poverljivih materijala ključnim elementima vladavine prava. Nekoliko lica koja su pokušala da ometaju sudske postupke objavljujući poverljive informacije krivično je gonjeno.

*****

Postupke u sudnicama možete pratiti na intenet stranici Međunarodnog suda na: www.icty.org

*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju
Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355
- Elektronska pošta
: press [at] icty.org