Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Vojislav Šešelj osuđen na 18 meseci zatvora zbog nepoštovanja Međunarodnog suda

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
SUDSKA VEĆA
(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument)
 

Hag, 31. oktobar 2011.
VE/MOW/1456t


Vojislav Šešelj osuđen na 18 meseci zatvora zbog nepoštovanja Međunarodnog suda

 

 Vojislav Šešelj

 

Pretresno veće II danas je osudilo Vojislava Šešelja zbog nepoštovanja suda i izreklo mu kaznu zatvora od 18 meseci zbog obelodanjivanja poverljivih informacija koje se odnose na zaštićene svedoke u knjizi koju je napisao.

Šešelju, lideru Srpske radikalne stranke, se pred Međunarodnim sudom sudi za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti navodno počinjene od 1991. do 1994. godine nad nesrpskim stanovništvom velikih delova Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Vojvodine, Srbija.

Pretresno veće je 4. februara 2010. godine izdalo nalog umesto optužnice i pokrenulo postupak zbog nepoštovanja suda protiv Šešelja zbog toga što je, kršeći nalog Pretresnog veća, u jednoj svojoj knjizi obelodanio informacije o 11 zaštićenih svedoka, uključujući njihova prava imena, zanimanja i mesta prebivališta.

Šešelj je priznao da je autor knjige koja je objavljena nakon što je doneta odluka kojom su odobrene zaštitne mere za 10 od ukupno 11 svedoka. Šešelj je na prvom stupanju pred sud 6. maja 2010. godine odbio da se izjasni o optužbama, pa je u njegovo ime u spis zavedeno da se ne oseća krivim. Suđenje je počelo 22. februara 2001, a završeno je 8. juna 2011. godine.

Pretresno veće je zaključilo da je “optuženi kad je objavio knjigu, znao da obelodanjuje informacije na osnovu kojih se može utvrditi identitet deset svedoka i otkriti da bi oni mogli biti povezani s predmetom Šešelj i da je to učinio hotimično, znajući da time krši odluke Pretresnog veća u predmetu Šešelj”.

Veće je konstatovalo “s velikom zabrinutošću da su zaštitne mere koje je donelo Pretresno veće u predmetu Šešelj prekršene namerno” i smatra “da to predstavlja teško ometanje sprovođenja pravde”.

Odmeravajući kaznu, Veće je uzelo u obzir “povećam domet obelodanjenih podataka, s obzirom na objavljivanje i distribuiranje knjige u elektronskom obliku kao i nepostojanje nikakvog kajanja kod optuženog”.

Veće je takođe posebno uzelo u obzir “potencijalni negativni uticaj koji bi ponašanje optuženog moglo imati na poverenje svedoka u sposobnost Međunarodnog suda da garantuje efikasnost zaštitnih mera”.

 Osim toga, Veće ima u vidu potrebu “odvraćanja od takve vrste ponašanja” kao i potrebu da se preduzmu potrebni koraci kako bi “se u budućnosti sprečilo ovakvo ponašanje optuženog ili nekog drugog lica”.

Ovo je bilo drugo suđenje Vojislavu Šešelju zbog nepoštovanja Međunarodnog suda. U prvom predmetu zbog nepoštovanja suda koji se vodio protiv njega i koji je okončan 19. maja 2010. godine Šešelj je osuđen na 15 meseci zatvora zbog obelodanjivanja poverljivih informacija, i tu kaznu će izdržavati uporedo s 18 meseci zatvora na koje je osuđen danas. Treći postupak protiv Šešelja zbog nepoštovanja suda, pokrenut 24. maja 2011. godine, još je u toku.

Međunarodni sud smatra nepovredivost svojih odluka o zaštitnim merama ključnim elementom procesa pravičnog suđenja  i vladavine prava. Nekoliko lica koja su pokušala da ometaju sudske postupke objavljujući poverljive informacije krivično je gonjeno.
 

****

Celokupni tekst sažetka presude dostupan je putem sledećeg linka.

Podaci o predmetu

*****

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju

Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355 - Email: press [at] icty.org
Pratite MKSJ na Twitteru i Youtubeu