Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Zuhdija Tabaković izjasnio se krivim i osuđen je na tri mjeseca zatvora

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
VIJEĆA
(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument)
 

Haag, 15. mart 2010.
VE/MOW/PR1347t


Zuhdija Tabaković izjasnio se krivim i osuđen je na tri mjeseca zatvora


Zuhdija Tabaković

Zuhdija Tabaković danas se izjasnio krivim po tri od šest tačaka za nepoštovanje suda kojima se teretio nakon što je pristao da dâ lažnu izjavu na suđenju Milanu i Sredoju Lukiću.

Pretresno vijeće II prihvatilo je Sporazum o izjašnjavanju o krivici koji je postignut između optužbe i odbrane i osudilo Tabakovića na tri mjeseca zatvora.

Tabaković se izjasnio krivim po tački jedan, tri i četiri optužnice. Priznao je da je pristao da potpiše i u iskazu potvrdi lažnu izjavu u korist Milana Lukića, kojeg je Pretresno vijeće III prošle godine osudilo na doživotnu kaznu zatvora za ratne zločine počinjene u Višegradu u istočnoj Bosni i Hercegovini. Tabaković je dobio 1.000 eura u zamjenu za tu izjavu.

Takođe je priznao da je pronašao još dvojicu muškaraca koji su za isti iznos pristali da prestave kao svoje i potpišu dvije dodatne prethodno pripremljene izjave.

Kao rezultat tog izjašnjavanja o krivici, a u skladu s Pravilom 62ter Pravilnika o postupku i dokazima Međunarodnog suda, Pretresno vijeće je odbacilo preostale tačke optužnice.

Tabaković je prebačen na Međunarodni sud 18. decembra 2009. Prilikom prvog stupanja pred sud održanom 22. decembra 2009. izjasnio se da nije kriv ni po jednoj tački optužnice.

Optužba i odbrana su 12. marta 2009. podnijeli Pretresnom vijeću povjerljivi zajednički zahtjev za razmatranje sporazuma o krivici.

Tabakoviću će u izdržavanje kazne biti uračunato vrijeme koje je proveo u pritvoru i on će krajem ove sedmice ispuniti uslove za puštanje na slobodu.

Pismena odluka Pretresnog vijeća biće izdata uskoro i biće postavljena na internet stranicu Međunarodnog suda.

   

*****

Cjelokupni tekst optužnice dostupan je na:
http://www.icty.org/x/cases/contempt_tabakovic/ind/bcs/091030.pdf

*****

Postupke u sudnicama možete pratiti putem internet stranice Međunarodnog suda na www.icty.org


*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju

Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355 - Email: press [at] icty.org