Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Suđenje Zdravku Tolimiru počet će 26. februara

OBAVJEŠTENJE ZA MEDIJE

(Isključivo za medije. Nije zvanični dokument)
 

Haag, 24 februar 2010.
NJ/MOW/PA393t


Suđenje Zdravku Tolimiru počet će 26. februara

Zdravko Tolimir
Početak suđenja Zdravku Tolimiru, bivšem visoko rangiranom zvaničniku Vojske bosanskih Srba (VRS) zakazan je za petak, 26. februar, u 14:15 sati, u sudnici III. On je posljednji optuženi u pritvoru Međunarodnog suda čije suđenje treba da počne.

Održavanje pretpretresne konferencije zakazano je za četvrtak, 25. februar, u 14:15 sati u sudnici III.

Tolimir se tereti za genocid, udruživanje radi činjenja genocida, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja počinjenih između jula i novembra 1995. protiv bosanskih Muslimana u Srebrenici i Žepi, istočna Bosna i Hercegovina.

Tokom razdoblja na koje se odnosi optužnica, Tolimir je bio pomoćnik komandanta za obavještajno-bezbjednosne poslove Glavnog štaba VRS-a. Na tom položaju, Zdravko Tolimir je bio jedan od sedam pomoćnika komandanta koji su bili neposredno odgovorni komandantu Glavnog štaba VRS-a, Ratku Mladiću.

U optužnici se navodi da je Tolimir počinio genocid kad je po prijekom postupku pogubljeno više od 7.000 muškaraca i dječaka Muslimana iz Srebrenice.

Optužen je za učešće u ubijstvu bosanskih Muslimana koji su privremeno bili zatočeni na raznim lokacijama na području Bratunca i Zvornika nakon pada srebreničke enklave. U optužnici se navodi da je, među više od desetak incidenata ubistava velikih razmjera, Tolimir nadgledao odred VRS-a koji je po prijekom postupku pogubio više od 1.700 muškaraca i dječaka Muslimana na Vojnoj ekonomiji Branjevo i u Kulturnom centru Pilica.

Tužilaštvo navodi da je Tolimir bio član zločinačkih poduhvata s ciljem da se ubiju vojno sposobni muškarci i silom ukloni muslimansko stanovništvo iz Srebrenice i Žepe.

Među drugim navedenim članovima ovih zločinačkih poduhvata bili su Vujadin Popović, Radivoje Miletić, Milan Gvero, Vinko Pandurević, Ljubiša Beara, Drago Nikolić i Ljubomir Borovčanin. Svima njima se trenutno sudi pred Međunarodnim sudom i oni čekaju na izricanje presude Pretresnog vijeća.

Prvobitna optužnica protiv Tolimira je potvrđena 10. februara 2005., a objelodanjena 25. februara 2005. Uhapšen je 31. maja 2007. i prebačen u pritvor Međunarodnog suda 1. juna 2007.

Od svog osnivanja prije 16 godina, Međunarodni sud je podigao optužnice protiv 161 osobe za ratne zločine počinjene na teritoriji bivše Jugoslavije. Postupci protiv 121 osobe su okončani.

Trenutno se vode postupci protiv 40 optuženih od kojih je 24 u fazi suđenja, sedmoro čeka presudu Pretresnog vijeća, a 13 je u postupku pred Žalbenim vijećem. Dvojica optuženih, Ratko Mladić i Goran Hadžić, i dalje su u bjekstvu. Njihovo hapšenje i prebacivanje u pritvor Međunarodnog suda od presudne je važnosti za uspješno okončanje mandata Međunarodnog suda.

* * *

Cjelokupni tekst optužnice možete naći na adresi:
http://www.icty.org/x/cases/tolimir/ind/bcs/091104.pdf

Postupke u sudnicama možete pratiti na Internet stranici Međunarodnog suda: www.icty.org.

*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju
Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355 - Email: press [at] icty.org