Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

MKSJ sprovodi zajedničku sudsku obuku u Bosni i Hercegovini

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
MEĐUNARODNI SUD
(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument.)
 
Haag, 18. mart 2011.
VE/MOW/1397t


MKSJ sprovodi zajedničku sudsku obuku u Bosni i Hercegovini

Sudija MKSJ Moloto tokom obuke

Međunarodni sud je juče, u sklopu projekta Pravda i ratni zločini, počeo trodnevnu sudsku obuku za sudije, tužioce i branioce iz cijele Bosne i Hercegovine.

Cilj ove obuke, je da sudijama, tužiocima i braniocima pruži dodatne vještine o tome kako da održe uvodne riječi, vode direktna i unakrsna ispitivanja svjedoka i kako da održe završne riječi. Ova obuka se sprovodi u saradnji s Centrima za edukaciju sudija i tužilaca Federacije BiH i Republike Srpske i Odsjekom krivične odbrane (OKO) Sektora za pravosudne organe pri Ministarstvu pravde BiH.

Ovo je prva sudska obuka ove vrste koja se sprovodi u regionu u sklopu projekta Pravda i ratni zločini. Ovu obuku vode sudija MKSJ-a Bakone Justice Moloto, tužilac MKSJ-a Paul Rogers i branilac Vasvija Vidović iz Udruženja branilaca koji postupaju pred MKSJ-om.
 
“Želja nam je da putem ove obuke prenesemo svoje stručno znanje našim kolegama u regionu o tome kako se iznose uvodne riječi, ispituju svjedoci i iznose završne riječi, što čini tri glavna stuba svakog postupka za ratne zločine. Ova obuka je jedna od mnogih komponenti projekta Pravda i ratni zločini u kojem je Međunarodni sud aktivno angažovan kako bi ojačao sposobnost lokalnih pravnih stručnjaka da se nose s kompleksnim predmetima za ratne zločine” izjavio je sudija Moloto.

U obuci učestvuju sudije kantonalnih sudova u Bihaću, Sarajevu, Tuzli i Zenici i okružnih sudova iz Banje Luke, Doboja i Sarajeva. Obuci takođe prisustvuju tužioci iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine, kao i kantonalnih tužilaštava iz Mostaru i Sarajeva, okružnog tužilaštva u Banjoj Luci i tužilaštva Distrikta Brčko. Više branilaca iz advokatskih komora Republike Srpske i Federacije BiH takođe učestvuje u obuci.

Projekat Pravda i ratni zločini je regionalni projekat vrijedan četiri miliona eura koji financira Evropska unija, a provode ga Ured za demokratske institucije i ljudska prava Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OSCE-ODIHR) u partnerstvu s MKSJ-om, Međuregionalnim istraživačkim institutom UN-a za kriminal i pravdu i misijama OSCE-a u regiji.

 

* * *

Za više informacija pozovite gđu. Sanelu Tunović, predstavnicu za Outreach projekta Pravda i ratni zločini ++387 61 539 535 ili pošaljite e-mail wcjp [at] odihr.pl ()

Video materijal o projektu Pravda i ratni zločini možete pogledati:
http://www.youtube.com/watch?v=86yVbaBrOOA

Za više informacija o projektu Pravda i ratni zločini posjetite
http://www.icty.org/sid/240

Projekat Pravda i ratni zločini


Projekat finansira
Evropska unija
Sprovode: