Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Bajrushu Morini odobreno privremeno puštanje na slobodu do izricanja presude po žalbi

Saopštenje za javnost
SEKRETARIJAT
(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
 

Hag, 9. februar 2009.
VE/MOW/1302t


Bajrushu Morini odobreno privremeno puštanje na slobodu do izricanja presude po žalbi


Bajrush Morina

Žalbeno veće Međunarodnog suda danas je naložilo privremeno puštanje na slobodu Bajrusha Morine iz Pritvorske jedinice Međunarodnog suda. Puštanje na slobodu Morine, koje će biti sprovedeno u delo čim to praktično bude izvodljivo, naloženo je pošto je on odslužio tromesečnu kaznu koja mu je izrečena zbog nepoštovanja suda.

Morina je 17. decembra 2008. proglašen krivim i osuđen na zatvorsku kaznu jer je pokušao da ubedi svedoka optužbe da ne svedoči na suđenju bivšem vojnom vođi kosovskih Albanaca Ramushu Haradinaju. Saoptuženi u ovom predmetu, Astrit Haraqija, bivši ministar kulture, omladine i sporta, osuđen je istog dana na kaznu od pet meseci zatvora. Morina je bivši politički savetnik zamenika ministra kulture, omladine i sporta u vladi Kosova i honorarni urednik kosovskog dnevnog lista “Bota Sot”.

I tužilaštvo i odbrana su uložili žalbe na presudu. Čeka se izricanje presude Žalbenog veća. Morina je privremeno pušten na slobodu do izricanja presude po žalbi pod većim brojem uslova koji su navedeni u današnjoj Odluci.

Morina je proveo ukupno tri meseca u Pritvorskoj jedinici Međunarodnog suda. Tamo je boravio od 28. aprila do 15. maja 2008. u vreme svog prvog pojavljivanja pred sudom, od 3. do 18. septembra 2008. za vreme suđenja i od 15. decembra 2008. kada se vratio u pritvor Međunarodnog suda radi izricanja presude Pretresnog veća.

Međunarodni sud pridaje bezbednosti svojih svedoka i poverljivosti svojih zaštićenih materijala veliku važnost. Do sada su pokrenuti postupci za nepoštovanje suda protiv približno 30 lica, ukljućujući po optužbama protiv branioca, svedoka u predmetima, novinara i drugih, i to u vezi s navodima o zastrašivanju svedoka, odbijanjem da se odgovori na pitanja postavljena u sudnici, obelodanjivanjem poverljivih sudskih dokumenata i kršenjem zaštitnih mera.

*****


Odluku Žalbenog veća na engleskom možete naći na stranici:
http://www.icty.org/x/cases/contempt_haraqija_morina/acdec/en/090209.pdf

Sažetak presude Pretresnog veća možete naći na stranici:
http://www.icty.org/x/cases/contempt_haraqija_morina/tjug/bcs/har_jud081217bcs.pdf

Podaci o ovom predmetu su dostupni na stranici:
http://www.icty.org/x/cases/contempt_haraqija_morina/cis/bcs/cis_haraqija_morina_bcs.pdf

Postupke u sudnicama možete pratiti na internet stranici Međunarodnog suda na: www.icty.org


*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju
Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355
- Elektronska pošta: press [at] icty.org