Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Petar Jojić, Jovo Ostojić i Vjerica Radeta optuženi za nepoštovanje suda

Vijeća | | Hag |

Petar Jojić, Jovo Ostojić i Vjerica Radeta, optuženi su za nepoštovanje Međunarodnog suda zbog toga što su, kako se navodi, pretili, zastrašivali, nudili mito i na druge načine uticali na dva svedoka na suđenju u postupku protiv Vojislava Šešelja, kao i u povezanom postupku zbog nepoštovanja suda koji se protiv njega vodio.

Pretresno veće je 5. decembra 2014. na poverljivoj osnovi izdalo Nalog umesto optužnice za nepoštovanje suda. Naloge za hapšenje troje optuženih Pretresno veće je na poverljivoj osnovi izdalo 19 januara 2015. Pretresno veće I je danas objavilo redigovane verzije Naloga umesto optužnice i nalôga za hapšenje. Prema ovom Nalogu,  Petar Jojić i Vjerica Radeta su članovi tima odbrane Vojislava Šešelja.

U skladu s pravilom 77 Pravilnika o postupku i dokazima, Međunarodni sud može da pokrene postupak zbog nepoštovanja suda protiv onih koji „svesno i hotimično ometaju sprovođenje pravde“. Međunarodni sud smatra integritet svojih postupaka i bezbednost svojih svedoka ključnim elementima vladavine prava.