Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Presuda u predmetu Milutinović i drugi (‘Kosovo’) biće izrečena 26. februara 2009.

 

OBAVEŠTENJE ZA MEDIJE  
(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
 

 

Hag, 24. Februar 2009.
NJ/MOW/PA358t

Presuda u predmetu Milutinović i drugi (‘Kosovo’) biće izrečena 26. februara 2009.
 

 

 

Izricanje presude u predmetu Milutinović i drugi, kojim je obuhvaćeno šest visokih političkih, vojnih i policijskih zvaničnika Srbije i bivše Savezne Republike Jugoslavije optuženih za zločine počinjene na Kosovu tokom 1999, zakazano je za četvrtak, 26. februar u 14:15 časova u sudnici I.

Ova presuda će biti prva koju Međunarodni sud izriče za zločine koje su navodno počinile srpske snage protiv kosovskih Albanaca tokom sukoba na Kosovu 1999. godine.
 
Optuženi u ovom predmetu, koji su svi nekadašnji saradnici bivšeg jugoslovenskog vođe Slobodana Miloševića, jesu bivši predsednik Srbije Milan Milutinović, potpredsednik jugoslovenske Vlade Nikola Šainović, načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije Dragoljub Ojdanić, generali Vojske Jugoslavije Nebojša Pavković i Vladimir Lazarević i general srpske policije Sreten Lukić.

Tužilaštvo ovu šestoricu tereti za navodnu kampanju terora i nasilja usmerenu protiv kosovskih Albanaca i drugih nesrba na Kosovu tokom 1999. godine. Krivična dela za koja se terete su, među ostalim, deportacije i prisilno premeštanje nekoliko stotina hiljada ljudi, kao i ubistva i progon hiljada kosovskih Albanaca.

Jugoslovenski vođa Slobodan Milošević postao je prvi aktuelni šef neke države optužen za ratne zločine kada je Međunarodni sud protiv njega 1999. godine podigao optužnicu za navodne zločine na Kosovu. Sudilo mu se za navedene optužbe kao i za navodne zločine počinjene u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, od 2002. do 2006. godine, ali je on umro prirodnom smrću pred sam kraj suđenja i pre nego što je izrečena presuda.

Međunarodni sud je podigao optužnice protiv ukupno devet najviših zvaničnika Srbije i Jugoslavije za zločine koje su navodno počinile srpske snage na Kosovu 1999. godine. Vlajko Stojiljković, visoki policijski zvaničnik blizak Miloševiću, takođe je optužen, ali je izvršio samoubistvo u Beogradu 2002. godine. Vlastimir Đorđević, bivši pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Srbije i načelnik Resora javne bezbenosti, bio je u bekstvu do hapšenja u junu 2007. godine. Njegovo suđenje je počelo 27. januara 2009. godine.

U optužnici tužilaštva protiv Milutinovića i saoptuženih navodi se da su oni učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je imao za cilj, između ostalog, da promeni etničku ravnotežu na Kosovu, kako bi se obezbedila kontinuirana srpska kontrola nad tom teritorijom. Optuženi i drugi članovi ovog udruženog zločinačkog poduhvata koristili su ovlašćenja koja su im bila na raspolaganju kao političkim i vojnim vođama da bi postigli cilj kažnjivim sredstvima koja su se sastojala od sistematske kampanje terora i nasilja širokih razmera, koja je, među ostalim, obuhvatala deportacije, ubistva, prisilna premeštanja i progone usmerene protiv albanskog stanovništva na Kosovu.

Tužilaštvo navodi da su snage Srbije i Savezne Republike Jugoslavije širom Kosova sistematski granatirale gradove i sela, palile i kuće i poljoprivredna gazdinstva i uništavale kulturne i verske institucije kosovskih Albanaca, ubijale civile kosovske Albance i druga lica koja nisu imala aktivnog učešća u sukobima i seksualno zlostvaljale žene kosovske Albanke.

Suđenje je počelo 10. jula 2006. a tužilaštvo je 1. maja 2007. završilo izvođenje svojih dokaza, nakon što je pozvalo 113 svedoka. Odbrana je počela izvođenje svojih dokaza 6. avgusta 2007. i okončala ga 16. maja 2008, nakon što je ukupno pozvala 118 svedoka. Veće je pozvalo dva svedoka. Završne reči su održane od 19. do 27. avgusta 2008. tokom čega je tužilaštvo zahtevalo raspon kazni od 20 godina do doživotne kazne zatvora, a odbrana zahtevala oslobađajuće presude za svih šest optuženih.

Od svog osnivanja Međunarodni sud je podigao optužnice protiv 161 lica za teške povrede humanitarnog prava počinjene na području bivše Jugoslavije od 1991. do 2001. godine. Postupci protiv 116 lica su okončani.

 

 

Podatke o ovom predmetu koji sadrže pregled postupka možete naći na:
http://www.icty.org/x/cases/milutinovic/cis/bcs/cis_milutinovic_et_al_bcs.pdf

Optužnica je dostupna na:
http://www.icty.org/x/cases/milutinovic/ind/bcs/ind-mil.htm

*****

Postupke u sudnicama možete pratiti na internet stranici Međunarodnog suda na www.icty.org

Čitanje sažetka presude prenosiće se uživo.

 

 

 

*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju
Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355
- Elektronska pošta: press [at] icty.org