Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Ceremonija zatvaranja MKSJ - 21 decembar 2017, Haag

Uvod

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) je prvi međunarodni krivični sud takve vrste od suđenja u Nirnbergu i Tokiju, i dao je pionirski doprinos međunarodnom krivičnom pravosuđu tokom protekle 24 godine. Za sobom će ostaviti bogato naslijeđe ne samo na području bivše Jugoslavije, već i za druge međunarodne sudove i međunarodne krivične sudove, od kojih su mnogi smješteni u Haagu, Nizozemska.

Tokom godina, Međunarodni sud je uživao velikodušnu podršku mnogih država članica Ujedinjenih nacija, uključujući posebno zemlju domaćina, Kraljevinu Nizozemsku. Od 1993. godine, kada je osnovan, MKSJ je predstavljao hrabar eksperiment u međunarodnom pravosuđu. S velikim ponosom se možemo osvrnuti i reći da je – uprkos brojnim izazovima – taj eksperiment predstavljao neočekivani uspjeh i, prema riječima predsjednika Agiusa, MKSJ “će nastaviti da služi kao podsjetnik na ono šta je moguće u borbi protiv nekažnjivosti”.

Kao posljednji u nizu skupova pod nazivom Dijalozi o naslijeđu MKSJ, zvanična Ceremonija zatvaranja obećava da će biti posebna i istinski istorijska prilika. MKSJ se raduje što će ovaj događaj obilježiti zajedno s mnogima koji su dali doprinos Sudu i podržavali ga, kao i sa drugim važnim gostima. Posebno smo počastvovani time što će nam se pridružiti predstavnici država sa područja bivše Jugoslavije, i naša je iskrena nada da će naslijeđe Međunarodnog suda doprinijeti dugoročnom miru u regionu i nastaviti da inspiriše rad drugih sudova i međunarodnih krivičnih sudova na ovom polju.

Zvanice

Zvanična Ceremonija zatvaranja Međunarodnog suda biće skup na visokom nivou kojem će prisustvovati predstavnici država, sudova, međunarodnih i regionalnih organizacija i predstavnici civilnog društva. Njegovo veličanstvo kralj Willem-Alexander od Nizozemske i generalni sekretar Ujedinjenih nacija António Guterres počastvovaće nas svojim prisustvom, zajedno sa drugim specijalnim gostima. Međunarodni sud je takođe pozvao sve bivše sudije, tužioce i sekretare MKSJ‑a, kao i određeni broj svojih zaposlenih, da prisustvuju ovom istorijskom događaju.

Mjesto održavanja

Za Međunarodni sud predstavlja izuzetnu čast to što se zvanična Ceremonija zatvaranja održava u Viteškoj dvorani (Ridderzaal) u kompleksu Binnenhof u Haagu, Nizozemska.

Korišćenje ovog istinski izuzetnog prostora omogućila je Kraljevina Nizozemska i želeli bismo da posebno zahvalimo ministru vanjskih poslova, Nj. e. gospodinu Halbeu Zijlstri, na organizaciji ovog značajnog događaja u Viteškoj dvorani.