Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Njihovim očima: svjedoci pravde

Da ste žrtva ratnog zločina, da li biste bili voljni da svjedočite?

Šta biste vi uradili? Da ste proživjeli traumatično iskustvo koje vas muči. Da li biste bili spremni da o tome javno govorite?

Njihovim očima: svjedoci pravde predstavlja petoro običnih muškaraca i žena koji su preživjeli krvave sukobe u kojima su počinjena ubistva i mučenja, tokom kojih su izbrisane čitave zajednice. Umjesto da o tome ćute, odlučili su da istupe i svjedoče o svojim iskustvima i, u nekim slučajevima, o počiniocima koji su im nanijeli patnju.

Ovaj dokumentarni film opisuje ključnu ulogu koju žrtve i svjedoci imaju u krivičnom gonjenju optuženih za zločine počinjene tokom devedesetih godina XX vijeka na teritoriji bivše Jugoslavije. Ovaj film prikazuje hrabrost koja je potrebna da bi se došlo na MKSJ radi svjedočenja, te ispituje motive koje je ovih pet svjedoka imalo da to učine. U filmu se pojavljuju sudije i osoblje MKSJ-a, a takođe sadrži snimke samih svjedočenja pred MKSJ-em. Njihovim očima: svjedoci pravde predstavlja trajni podsjetnik na doprinos koji su svjedoci dali međunarodnom pravosuđu, kao i na važnost neposrednog svjedočenja u kontekstu međunarodne pravde .