Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

“Mir i pravda ne idu jedno bez drugog”

Tuzla, 17. oktobar 2012.

Pravda je neizostavan sastojak nacionalnog pomirenja jer pruža osjećaj da je zlo počinjeno u ratu ispravljeno i njom se prekida začarani krug nasilja, mržnje i osvete. Ovo je glavni zaključak prezentacije o glavnim dostignućima MKSJ-a u procesuiranju ratnih zločina, organizovane za studente Pravnog fakulteta u Tuzli 17. oktobra 2012.

Aleksandar Kontić, pravni  savjetnik Tužilaštva MKSJ-a je tokom dvosatne prezentacije upoznao grupu od preko 80 studenata i nastavnog osoblja s tim kako je Međunarodni sud izmijenio kulturu nekažnjivosti u bivšoj Jugoslaviji. Diskutovao je o tome kako je MKSJ donio osjećaj pravde u skladu s ciljevima koje su osnivači Međunarodnog suda stavili u samo središte njegovog mandata. Mladi pravnici iz Tuzle saznali su kako je Tribunal ovaj ideal sproveo u djelo kada im je Kontić objasnio proceduralne faze i prekretnice u radu MKSJ-a. Studenti su se takođe zanimali za dosadašnja iskustva i procedure koje je Tužilaštvo razvilo u gotovo 20 godina krivičnog gonjenja za ratne zločine.

Pitanje o pristupu državnim arhivima radi prikupljanja dokaza je izazvalo diskusiju tokom koje su neki studenti tvrdili da bi države u regionu radije držale mnogobrojne dokumente daleko od očiju javnosti umjesto da budu javno dostupni za potrebe postupaka pred MKSJ-om ili na nacionalnim sudovima.

Studenti su takođe bili zainteresovani da saznaju razloge za odluku da se Karadžić oslobodi krivice po jednoj tački za genocid u opštinama BiH, osim Srebrenice. Predstavnik Tužilaštva ih je detaljno upoznao sa pravilima o postupku i dokazima, i napomenuo da je Tužilaštvo MKSJ-a podnijelo žalbu na ovakvu odluku Sudskog vijeća.