Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

“Važnost podizanja svijesti o ratnim zbivanjima”

Đakovo, Gospić |

U okviru projekta Outreach programa Tribunala namijenjenog mladima, predstavnici Inicijative mladih za ljudska prava u Hrvatskoj (Inicijativa) posjetili su danas Gimnaziju Antuna Gustava Matoša u Đakovu i Srednju strukovnu školu i Gimnaziju u Gospiću. Preko 90 učenika i učenica ovih škola imalo je priliku saznati više o radu i postignućima Tribunala, te razlozima njegovog osnivanja i principima na kojima radi.

Osobna pozornost pridata je predmetima koji se konkretno odnose na Hrvatsku, odnosno suđenjima Gotovini i drugima, Blaškiću, Jokiću, Babiću i Martiću. U prezentacijama održanim u Gospiću predstavnici Inicijative su učenike detaljnije upoznali s događajima u Medačkom džepu iz rujna 1993. godine koji su se zbili u bliskoj okolici Gospića, te za koji su optužena dvojica hrvatskih generala Rahim Ademi i Mirko Norac.

Iako rođeni nakon rata u Hrvatskoj, učenici su s velikim razumijevanjem pratili prezentacije, a ponajviše su ih zanimali ratni zločini u njihovoj okolici te suđenja za ratne zločine pred nacionalnim sudovima.

Jedan od učenika iz Đakova je prokomentirao: "Iako smo dosta toga naučili, mišljenja sam da su pripadnici našeg naroda činili vrlo malo zločina i ti koji su počinjeni bili su u samoobrani". Njegova kolegica se nije složila i dodala je da: "za ratni zločin nema opravanja, svi se moraju dovesti pred lice pravde".’

Učenice i učenici su u svojim evaluacijama prezentacije u nekoliko navrata iznijeli stav da je suradnja mladih u regiji jedini način za izgradnju povjerenja i mira među nekada zaraćenim nacijama. Kao jednu od najvećih zasluga Haškog tribunala ocijenili su podizanju svijesti o ratnim zbivanjima i individualiziranju krivnje.