Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

“Velika odgovornost pred mladima da se zločini ne zaborave”

Kalesija |

Gostujuće predavanje Almira Alića, predstavnika Sekretarijata MKSJ-a, u Mješovitoj srednjoj školi u Kalesiji izazvalo je veliki interes među učenicima završnog razreda ekonomske, mašinske, poljoprivredne struke kao i lokalnih gimnazijalaca. Četrdeset učenika je danas po prvi put imalo priliku da na pregledan i sistematizovan način sazna više o radu Haškog tribunala i suđenjima za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije.

Učenici su dikuskutovali o sudskoj dimenziji suočavanja s prošlošću i važnosti krivičnog gonjenja odgovornih za počinjene zločine. Komentarišući predavanje, jedna sedamnaestogodišnja učenica je izjavila: “Svako treba odgovarati za učinjeni zločin, pa bio to moj najbliži rod”.

U diskusiji je njen godinu dana stariji kolega dodao: “Svačiji je život jednako vrijedan, bio bogataš ili siromah, bio musliman ili hrišćanin i bez obzira na njegov položaj. Ne trebaju se zaboraviti zločini. Stoga na nama mladima ostaje velika odgovornost.”

Srednjoškolci iz Kalesije su se složili da edukativnih sadržaje ovakve vrste treba biti više u školskim programima kako bi mladi imali priliku da saznaju više  o ratnim zločinima i njihovom procesuiranju.