Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

“Zločin je uvijek zločin - neovisno tko ga je počinio”

Požega, Dubrovnik, Osijek |

Predstavnici Inicijative mladih za ljudska prava (Inicijativa) u Hrvatskoj posjetili su danas srednje škole u Požegi, Dubrovniku i Osijeku gdje su održali prezentacije o radu i postignućima Tribunala za ukupno 115 učenika i učenica ovih škola. Ove posjete dio su ciklusa prezentacija o MKSJ-u za srednjoškolce u Hrvatskoj, koji Inicijativa provodi u suradnji sa Outreach programom MKSJ-a.

Predstavnici Inicijative su učenike upoznali s razlozima osnivanja MKSJ-a, principima na kojima radi, predstavili njegov mandat i strukturu, te osnovna postignuća suda. Učenici su također saznali više o važnosti razvijene sudske prakse u kontekstu doprinosa međunarodnoj pravdi. Osobita pozornost pridata je predmetima koji se konkretno odnose na Hrvatsku, odnosno suđenjima Babiću, Martiću, Jokiću, Strugaru, Gotovini i drugima, Blaškiću i Norcu.

Srednjoškolci su postavljali brojna pitanja, a učenica iz Dubrovnika je željela znati zašto nisu podignute optužnice za genocid u Hrvatskoj. Predavači su pojasnili definiciju genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina, te naglasili kompleksnost dokazivanja genocida. Dubrovačkim srednjoškolcima je također ukratko predstavljen i koncept udruženog zločinačkog pothvata na primjeru predmeta Martić.

Reakcija učenika i profesora koju su prisustovali prezentacijama još jednom je potvrdila značaj projekta Outreach programa Tribunala namijenjenog mladima. Ravnatelj Gimnazije u Požegi se prije prezentacije obratio đacima istaknuvši izuzetnu važnosti podići svijest o značaju procesuiranja ratnih zločina. "Odlično i poticajno, trebamo učiti na greškama starijih", prokomentirao je učenik iz Osijeka.

U svom osvrtu na predavanje iznijetom u evaluacijskom upitniku, veliki dio učenika i učenica iznio je stav da je zločin uvijek zločin - neovisno tko ga je počinio.