Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

„Istina i pomirenje nemaju pravi smisao bez krivičnog gonjenja počinioca zločina“

Sarajevo |

Studenti postdiplomskog programa Univerziteta New York (NYU), SAD, doputovali su u Bosnu i Hercegovinu kako bi stekli uvid u praktična iskustva institucija i organizacija uključenih u proces tranzicione pravde na prostoru bivše Jugoslavije. Almir Alić, predstavnik Sekretarijata MKSJ u BiH je grupu od dvadesetak studenata upoznao sa iskustvima Outreach programa koji je osnovan da bi se obezbijedila kvalitetna komunikacija Tribunala i zajednica u regiji kojih se rad ove institucije najviše tiče. Sudenti iz New Yorka su poseban interes pokazali za iskustva u radu sa mladima i način na koji oni reaguju na suđenja za ratne zločine. Postavljena pitanja su ulazila i u širi kontekst suočavanja s prošlošću i ticala su se satisfakcije za žrtve, ali i institucionalnih reformi koje predstavljaju jedan od preduslova za postkonflikti oporavak zajednica.

Komentari studenata nakon završene sesije ukazali su na neophodnost kvalitetnog predstavljanja i široke upotrebe bogate ostavštine Tribunala i nakon zvaničnog okončanja rada ove institucije.

Yacine Sanogho, studentica master programa NYU: „Zaista vjerujem da Outreach program treba nastaviti s radom nakon što MKSJ zatvori svoja vrata. Sama pravda nije dovoljna da bi se uspostavio mir i spriječilo ponavljanje zločina u budućnosti, kao što istovremeno istina i pomirenje nemaju pravi smisao bez pravde kroz krivično gonjenje počinioca zločina“.