Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

„Istorija koja povezuje“

Valjevo |

Predstavnici Outreach programa MKSJ-a Almir Alić i Goran Georgijev su danas u Valjevu održali predavanje o Tribunalovom projektu usmerenom ka mladima, grupi od 26 profesora i nastavnika istorije. Predavanje je održano u okviru konferencije „Istorija koja povezuje“ a na kojoj su razmatrani različiti pristupi u podučavanju osjetljivih i kontraverznih tema u nastavi istorije. Predavanje je organizovalo Udruženje za društvenu istoriju Srbije.

Predstavnici Outreach programa su predstavili Tribunalov projekat rada sa srednjoškolcima i studentima, kao i sadržaje koji se koriste tokom predavanja. Učesnici konferencije su bili zainteresovani da čuju iskustva Outreach programa tokom četverogodišnje implementacije ovog projekta u regiji. Pitanja postavljena tokom i nakon prezentacije su podcrtala važnost neposredne komunikacije između Tribunala i zajednica u regiji, kako bi se izbjegle pogrešne interpretacije činjenica utvrđenih od strane sudskih vijeća.

Profesori istorije su se složili da su teme iz međunarodnog humanitarnog prava od velikog značaja za obrazovanje mladih u domenu ljudskih prava i izgradnje mira.

Predavanje održano u Valjevu je posebno važno jer je omogućilo nastavnicima istorije da se bliže upoznaju sa sadržajem prezentacija o MKSJ-u koje će od ove školske godine biti održavane i u srednjim školama u Srbiji, nakon što je nedavno projekat Outreach programa Tribunala usmeren ka mladima dobio podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.